„Фрагменти пејзажа“ Јелене Булајић у Београду

БЕОГРАД: У београдској галерији “Новембар”, у Курсулиној улици, данас се отвара самостална изложба радова младе визуелне уметнице Јелене Булајић која је студије завршила на Академији уметности у Новом Саду.
i
Фото: Ilustracija

На изложби ће бити представљене нове слике рађене за ову поставку, као и део ранијег опуса уметнице насталог од 2018. до сада. Тематски, ови радови показују нова усмерења у интересовању уметнице - уместо огромних портрета по којима је публика препознаје, сада ће посетиоци видети фрагменте пејзажа и мртвих природа, велике и мале планине, океане, реке, цветове. Фокус на природу омогућио је уметници да у задатом оквиру истражује ликовна својства природе и материјала. Однос црних и белих кроји композицију и структуру слике, а мноштво сивих тонова даје специфичну атмосферу сваком раду.

Како у каталогу истиче кустоскиња Ана Симона Зеленовић нови радови заборављају Западно време, у њима нема линеарности. Као у будизму, овде је време схваћено кроз свест о несталности свега у космосу, а посебно кроз освешћивање сопствене живости и смртности”. Када је реч о техничком апсекту изведених радова у најави изложбе се истиче изузетна прецизност и посвећеност. Ауторка користи за сликарство нетипичне материјале попут мермерног праха, угљена, креде, те обједињујући више материјалних слојева рада у крајњу јединствену слику, постижући перфекционизам у изразу.

Јелена Булајић (Врбас, 1990) после основних студија у Новом Саду 2013. је завршила мастер студије на City & Guilds of London Art School у Лондону. Излагала је самостално и групно у земљи и иностранству. Добитница је неколико награда, међу којима су признање уметничке школе у Лондону, прва награда Ниш Арт Фондације, признање фондације Елизабет Гриншилдс у Монтреалу, годишње награде за најуспешнији рад као и Награде за цртеж-студију из фонда „Миливој Николајевић“ Академије уметности. Изложба ће бити отворена до 18. јуна.

Н.П.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести