Гојковић: Боља сарадња са Републиком Српском у области филма

БЕОГРАД: Потпредседница Владе и министарка културе и информисања Србије Маја Гојковић данас се састала са министарком културе и спорта Републике Српске Наталијом Тривић у Палати Србија а тема разговора били су планови сарадње Министарства културе и информисања Србије и Министарства културе и спорта Републике Српске у 2022. години.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

"Разговарали смо о неколико важних тема. Једна је свакако Меморандум којим предвиђамо програме сарадње почев од ове и све до 2026. године, којим дајемо институционални оквир сарадње наших установа културе и подстичемо их да наставе своју сарадњу и унапреде на најбољи могући начин", изјавила је Гојковић Танјугу

По речима Гојковић, други важан Меморандум о којем је било речи јесте онај "о разумевању и сарадњи у области кинематографије, у којој наше две земље намеравају још чвршће да сарађују и унапређују."

"Акценат ће бити на отварању могућности за снимање копродукционих филмова и серија и привлачењу страних инвеститора у овој области, у којој се Србија иначе показала као добар пример праксе", наводи Гојковић.

Министарка додаје и да је било речи и о важном заједничком пројекту чије се отварање ускоро очекује - обнови куће у Хашанима у којој је рођен и као дечак живео Бранко Ћопић.

"Такође, разговарали смо и о одржавању Недеље културе Републике Српске у Србији, која ће се ове године већ по десети пут одржати. Учинићемо све, без обзира на препреке и пандемију, да Република Србија узврати гостовањем тако што ће одржати различите културне програме у оквиру Недеље Србије у Републици Српској", најављује Гојковић.

Министарка културе и спорта Републике Српске Наталија Тривић навела је Танјугу да већ постоји много пројеката на којима Србија и Република Српска сарађују, али у плану су и нови програми и изазови, међу којима је и филмска индустрија.

"Очекујемо потписивање Меморандума који ће јасније дефинисати нашу сарадњу у области филма. Република Српска ће већ у наредној седмици на седници Скупштине презентовати нови закон о кинематографији", навела је Тривић.

Тривић наводи да сарадња на стварању копродукција Србије и Републике Српске представља веома важан аспект у сарадњи.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести