Гојковић: Измене закона за бољи статус слободних уметника

БЕОГРАД: У Народној скупштини завршена је расправа о амандманима на Предлог закона о изменама и допунама Закона о култури, а потпредседница Владе и министарка културе и информисања Маја Гојковић рекла је да ће то слободним уметницима омогућити бољи статус и ефикаснији рад Националног савета за културу.
maja gojkovic
Фото: Танјуг/ Тара Радовановић

Изменама и допунама, како је указала, прописана је обавеза локалних самоуправа да самосталним уметницима морају да уплаћују доприносе за пензионо и инвалидско осигурање и здраствено осигурање.

Појаснила је да је у постојећем Закону о култури наведено да локалне самоуправе могу, а не и да морају да уплате доприносе, оценивши такву дефиницију као аномалију.

Говорећи о избору чланова Национаног савета за културу, Гојковић је изразила уверење да републичке установе културе које ће предлагати чланове овог тела имају развијену свест да они као предлагачи не треба да предлажу сами себе или своје запослене, већ да је тенденција измена и допуна да предлажу најбоље из матичних кућа које покривају.

"Њихови предлози говориће о зрелости установа и да ли су са разлогом овим изменама добиле могћност, па и привилегију да баш оне предложе људе из позоришне, филмске, музичке уметности у Национални савет", рекла је Гојковић.

Министарка је рекла да ниједан закон, нити измена и допуна закона није нешто што је заувек задато, као и да ће се при првом избору за чланове Националног савета за културу видети како ће то изгледати у пракси.

"Ако се не покаже као функционално, размотрићемо и настојати да нађемо боље решење", закључила је.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести