Гојковић: Србија доприноси СЕ у области културе

БЕОГРАД: Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић састала се данас са директором Савета Европе за демократско учешће Матјажом Груденом, а том приликом је истакнута спремност на наставак досадашње успешне сарадње и реализацију актуелних и планираних пројеката.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Гојковић је указала да Србија придаје велики значај примени програма СЕ у Србији, а Груден је захвалио Србији на доприносу активностима Савета Европе у области културе и културног наслеђа, што је изузетно значајно.

Гојковић је напоменула да се досадашња сарадња у области културе са Саветом Европе, остварује активним учешћем представника Србије у различитим радним телима, као што је Надзорни комитет за културу, наслеђе и предео и кроз конвенције СЕ, међу којима су Европска конвенција о заштити археолошког наслеђа, Оквирна конвенција Савета Европе о вредности културног наслеђа за друштво (Фаро конвенција) и Европска конвенција о пределу.

Гојковић и Груден су нагласили значај сарадње у оквиру борбе против илегалне трговине и уништавања културних добара, а Гојковић је нагласила да је наша земља веома активна у овој области.

На састанку је истакнута добра сарадња са Филмским фондом Савета Европе Еуримажом који даје значајан допринос развоју аудиовизуелне културе, а Гојковић је изразила спремност за приступање новом Пилот програму финансијске подршке драмским серијама (2023 - 2025).

Груден је истакао да је Србија запажено активна у пројектима и телима Савета Европе, те да у неким пројектима иде и корак даље, као што су национална изложба "Слободан да ствараш - стварај да будеш слободан" у оквиру истоименог пројекта СЕ формирање националне мреже у оквиру ФАРО конвенције.

Гојковић и Груден су поздравили учешће Републике Србије у програму Културне руте Савета Европе у бројним рутама, као и новој рути Жене писци, а Гојковић је нагласила да је циљ да се културно наслеђе из Србије укључи и у нове културне трендове у циљу развоја културног туризма.

Гојковић је указала на значај редовног учешћа Министарства културе у манифестацији "Дани европске баштине", као и да је овогодишња централна манифестација обележена у Музеју на отвореном "Старо село - Сирогојно", на Златибору изложбом "Извор вода извирала" на којој је представљено 20 извора.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести