Грчко-српска уметничка колонија од 3. до 9. октобра у Београду

БЕОГРАД: Друга грчко-српска уметничка колонија Београд 2021 биће одржана од 3. до 9. октобра у Београду, под покровитељством градоначелника Београда Зорана Радојичића и уз подршку почасног конзула Србије на Кефалонији Виктора Рухотаса.
k
Фото: Logo

Како наводе из дирекције манифестације, циљ колоније је учвршћивање братских грчко-српских односа кроз изражајне ликовне форме грчких и српских уметника, а тема радова учесника биће историјске знаменитости Београда.

На колонији ће учествовати 12 ликовних уметника из Београда и 6 аутора са Кефалоније, а завршна изложба биће одржана у Скупштини града Београда.

Београдска колонија је наставак сарадње грчких и српских уметника, која је започета Првом грчко-српском уметничком колонијом Аргостоли 2021, од 22. до 29. јуна ове године у главном граду Кефалоније, уз подршку Града Аргостолија и гувернера Јонских острва.

Уметници из Србије у виду трајног трага свог учешћа на колонији оставили су граду Аргостолију мурал димензија 4x9 метара, на коме су представљени ликови последњег латинског владара Кефалоније грофа Леонарда ди Тока и његове супруге Милице Бранковић.

Они су живели у 15. веку и то је прва историјска веза Кефалоније и Србије.

Циклус грчко-српских уметничких колонија настао је на иницијативу академске сликарке из Београда Бојане Димитријевић и почасног конзула Рухотаса.

Прва колонија била је посвећена великом српском уметнику и писцу Милошу Шобајићу, који је ове године преминуо од короне.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести