Илустрације Цуце Сокић у Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића

У Галерији ликовне уметности поклон збирци Рајка Мамузића сутра у 19 часова биће отворена изложба Откривени свет илустрације Љубице Цуце Сокић, реализована у сарадњи са Народном библиотеком Србије.
1
Фото: промо

Поставка ће обухватити мање познат сегмент стваралаштва велике српске сликарке, посвећен илустрацијама намењеним деци, које је захватало значајан временски период њене уметничке каријере, односно од 1935. до 1980. године. Наиме, паралелно са ликовним истраживањима, као и дугогодишњим педагошким радом на Академији ликовних уметности у Београду, Љубица Цуца Сокић је својим илустрацијама оживела бројна прозна дела југословенске и светске књижевности, као и најпознатије часописе за децу друге половине HH века (Пионири, Полетарац и Змај). 

Тематски разноврстан илустраторски опус уметница обогаћује сопственом поетском визијом стварности, провлачећи на суптилан начин апстрактне облике и форме присутне у њеном сликарству шездесетих година прошлог века. Стилска искуства из штафелајног сликарства спонтано је пренела на илустрације, које одликују синтеза рационалног и лирског, поетска атмосфера, дискретан колорит, одмереност и уздржаност пред мотивом. За Љубицу Сокић, свет бајколиког, невидљивог и емотивног постоји паралелно са строго рационалним универзумом у коме владају односи геометрије и равнотеже. Изложба открива разноврсност жанрова, ликовних приступа и техника са идејом  да употпуни и заокружи упознавање интегралне уметничке физиономије знамените сликарке.

Изложбена поставка укључује 75 оригиналних објављених илустрација за књиге и часописе, као и непубликоване илустрације Алисе у чаробној земљи и Пинокиа које до сада  нису биле  познате широј јавности. Пратећи део изложбе чине књиге са објављеним илустрацијама, предмети и сликарски прибор из атељеа, као и уметничка дела из Заоставштине Љубице Цуце Цуце Сокић у Народној библиотеци Србије. Изложбу, која ће бити оптворена до 8. јуна, пратиће програм у виду ауторских и кустоских вођења, стручних предавања и ликовних радионица. 

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести