Индијанци и Полинежани ступили у контакт око 1200 год. н.е.

ЛОНДОН: Урођеничко становништво Колумбије и Еквадора прешло је дуг пут преко Тихог океана око 1200. године нове ере, дошавши до острва у источној Полинезији, са чијим су народима одржавали близак контакт током више деценија, потврдили су научници.
e
Фото: Pixabay.com

Интеракција између нативног становништва Јужне Америке и Француске Полинезије дуго је била предмет спора у научним круговима.

Један део академске заједнице сматрао је да се контакт између ових народа догодио пре него што су Европљани дошли у Јужну Америку, док су други сматрали да се то није догодило и указивали на студије у којима се дошло до других закључака.

Осим тога, противници ове теорије су истицали да су две групе удаљене хиљадама километара отвореног океана, иако је 1947. године један норвешки истраживач прешао из Јужне Америке у Полинезију у чамцу како би показао да је могуће да сусрет ових народа заиста догодио.

Нова студија коју је спровео Александер Јоанидис са Универзитета Станфорд у Калифорнији са сарадницима потврдила је теорију о контакту између аутохтоног становништва Јужне Америке и Полинезије пре доласка Европљана.

Овај тим је анализирао генетски материјал преко 800 припадника индигених народа који живе у обласком делу Јужне Америке и Француској Полинезији, откривши исте ДНК секвенце међу њима, што значи да потичу од истих предака. У једном тренутку у историји ови народи су сусрели и размножавали, а статистичке анализе су потврдиле да се тај догађај десио око 1200 године нове еве. Тим је такође успео да лоцира извор ДНК међу Индијанцима у савременој Колумбији, пренео је ББЦ.

Раније сличне студије углавном су биле фокусиране на Ускршње острво, с обзиром на то да оно представља насељено полинежанско острво које је најближе Јужној Америци. Међутим, нова студија објављена у часопису "Природа" ("Nature") указује на то да се први контакт догодио на једном од острва у источној Полинезији.

Симулације показују да је становништво из Еквадора и Колумбије дошло до Полинезије, и то највероватније до југа Острва Маркиз, након архипелага Туамоту. Оба ова архипeлага налазе се у центру регије у којој су истраживачки пронашли генетски материјал нативних Американаца из Колумбије.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести