Индијски еп Рамајана у њујоршком Метрополитен музеју

ЊУЈОРК: У њујоршком Метрополитен музеју 10. августа биће отворена изложба посвећена индијском епу Рамајана.
e
Фото: pixabay.com

Изложба ће бити смештена у просторијама посвећеним уметности јужне Азије у цетралној згради Метролопитена на Петој авенији, саопштено је из тог музеја.

Рамајана је једно од најбољих и најчувенијих епских дела књижевности јужне Азије, а изложба ће обухватити дела из сталне колекције музеја као и седам дела која су обећана музеју.

Прича о Сити и Рами имаће 30 слика које описују херојску причу о Рамином спасавању супруге. Слике су рађене на Раџпутском и Пахари двору на северу Индије у 17. и 19. веку, а поред њих ће бити изложене и четири слике на текстилу.

Највреднији експонати изложбе која ће трајати до 20. јануара 2020. године је веома ретка слика из 19. века, на којој је мајмунски бог Хануман приказан у тантричкој пози. Слику је Метрополитену поклонио Стивен Кошак и сада ће први пут бити приказана јавности.

Слике и текстили, који такође приказују сцене из Рамајане, веома успешно илуструју како су дворски уметници дочаравали овај еп, који се приписује песнику и мудрацу Валмики (живео је око 400 године пре наше ере) и већ више од 2.000 година је веома популаран у јужној и југоисточној Азији.

Еп описује живот принца Раме коме је жену Ситу, коју је веома волео, киднаповао зли краљ Равена. Заједно са братом Лаксманом и савезником Хануманом, Рама је организовао армију састављену од мајмуна и медведа и повео их у Сри Ланку (Цејлон) да се бори против Равена и ослободи Ситу.

У епу има филозофских питања о владавини, моралности и Рамине улоге као земаљског отелотворења бога Вишну.

Други значајан експонат је слика на платну из 18. века, ремек дело дворске уметности на којој је приказан двобој Раме са краљем Равене. Ово је изузетно редак призор који има свој ликовни приказ.

Драгоцена је и слика Раме, Сите и Лаксманна који се крију у густој шуми након бекства. То је сликано у стилу Пахан, на почетку 19. века.

Значајна је и серија од шест слика из "Шангри Рамајане", датираних од 1690. до 1710 године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести