Индонезији враћен бодеж изгубљен пре 45 година

ЏАКАРТА: Холандија је данас својој бившој колонији Индонезији вратила бодеж индонежанског принца, после 45 година од како је обећала да ће то учинити.
w
Фото: pixabay.com

Према писању "Гардијана", у Холандији је данас извршена примопредаја овог драгоценог артефакта. Холандска министарка културе Ингрид ван Енгелсховен је предала амбасадору Индонезије у Холандији Густи Агунг Весака Пуји ово културно благо из 19. века.

Бодеж је нађен на основу тајне преписке која је потрагу одвела у холандски архив, где је бодеж био склоњен и заборављен.

Бодеж који је инкрустиран златом припадао је једном од индонежанских принчева који је 1830. био учесник побуне против колонијалних власти.

Бодеж са таласастим сечивом било је међу предметима које је принц Дипонегоро предао колонијалним властима када је поражен, а холандске власти су обећале да ће то национално благо бити вераћено Индонезији, кад да пронађу где је остављено.

Потрагу за бодежом је водио Етнолошки музеј у Лајдену две године.

Фери Исванд, аташе за културу у амбасади Индонезије је изјавио да је овај бодеж веома важан за његову земљу, јер принца Дипонегоро сматрају за народног хероја, а овим бодежом је он доказивао свој статус.

Дипонегоро се слави у Индонезији као лидер петогодишње борбе против колонијалних власти и када га је предао као знак пораза бодеж је дат холандском краљу Вилијаму, за краљевски кабинет реткости.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести