Италијанска изложба "Сјај ренесансе" у Музеју града Београда

БЕОГРАД: Јединствена италијанска изложба "Сјај ренесансе", која је са великим успехом обишла светске метрополе, биће отворена сутра у Музеју града Београда.
logo muzej grada beograda
Фото: Dnevnik.rs

Поставка са више од 30 експоната приказаће скупоцене тканине ренесансе и барока, раскошну одећу за свечаности на италијанским дворовима и декоративне елементе који су креирани за такве прилике, а више се не могу видети, осим малобројних комада који се чувају у појединим музејима.

Изложени комади одеће плод су дугогодишњих истраживања и рада на материјалима и техникама и доприноса бројних историчара, илустратора, кројача, везиља и занатлија.

Јединствени по лепоти и скупоцености, изложени костими су права ремек-дела италијанских кројачких и занатских кућа, истичу организатори.

У Музеју града Београда биће представљено 30 свечаних костима реконструисаних захваљујући проучавању ренесансних слика.

Ови костими биће изложени на постољима, а поред њих налазиће се фотографије ренесансних слика које су послужиле као инспирација.

Изложбу ће употпунити "Владарева гозба", сцена која дочарава салу ренесансне палате декорисане као за дочек гостију на гозби.

Импозантна тканина као зидна декорација, трпеза на којој су постављени керамика и украсни предмети и полица са декоративним тањирима главни су елементи овог дела изложбе.

Пројекат на основу којег је реализована изложба настао је у Мантови.

После првих представљања у палатама тога града и све већег успеха код публике и код медија, изложба је обишла многе италијанске и европске градове као и Северну и Јужну Америку и Азију где је представљена у више од 40 градова.

Организатори изложбе су Асоцијација "Инвито а Цорте" Фауста Форназарија и Италијански институт за културу у Београду.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести