Изложба Александра Ботића у галерији ИТД на Тврђави

У Галерији ИТД на Петроварадинској тврђави постављена је изложба графика Гестови градске свакодневице (велики гестови из малог мозга) Александра Ботића.
Botic
Фото: Printscreen

У питању је докторски уметнички пројекат на новосадској Академији уметности који се ослања на делове три категорије градске уметности, на графите, стрит-арт и градски пејсаж.

Како у каталогу изложбе указује Мирослав А. Мушић, аутор посеже за сликом четири градска бетонска плочника са свим траговима и сензацијама на њима, било да је то просуто уље, трагови гума, пукотине и неравнине на њиховим површинама. Уметничком интервенцијом доводи их у класичан ликовни контекст. Ослобађа их дескрипције, фотографске тачности, своди на знакове, симболе. Сва ликовна дешавања одвијају се у четири квадрата у којима интервенише. У питању је гест четком, мрљом мастила, потезом маркера или фломастера. Тако настају листови који не личе ни на један уметнички медиј; стрип, филмски запис или графичке композиције утилитарног карактера, а садрже свега по мало, што поетику Ботића чини препознатљивом и вредном. Мушић указује и на тежњу овог уметника ка занатском савршенству и техничкој перфекцији у реализацији графичких листова што му је омогућило да се после магистарских, а посебно докторских уметничких студија, наметнуо као кредибилни наставник неупитног знања, умећа специфичног стваралаштва. Докторски уметнички пројекат, дефинитивно је одредио његов ход на наставничкој лествици Академије уметности, док је на савременој уметничкој сцени дефинисао своје место међу најбољима.

Александар Ботић (Суботица, 1972) дипломирао је на Академији уметности 1996, постдипломске студије је завршио 2002. код професора Живка Ђака, а докторске ове године под менторством професора Радована Јандрића. Самостално је излагао 15 пута и учествовао на више од 140 колективних изложби у земљи и иностранству. Изложба се може погледати до 23. децембра од 12 до 20 часова.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести