Изложба у Галерији Форма УПИДИВ-а: Клупче на длану

У Галерији Форма“ Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (Илије Огњановића 3) данас се отвара изложба „Клупче на длану” новосадске уметнице ткања Наташе Стојановић Бероње.
upidiv
Фото: Printscreen

Ткана чипка је материјал који се сматра ванвременским, женственим и префињеним. Раскошни шалови исткани су ефектима чипке лено, брукс, хак и шпанске чипке. Различито предиво појачава богатство текстуре шалова. Остварена идеја инспирисана је природним феноменима, слојевима стена игрумена плавог камена. Хладно, монотоно сивило оплемењено је акцентима интензивне цикламе, тиркиза, а пригушене зелене боје осликавају пејзаже кањона, док нежне нијансе плаво-зеленог предива дочаравају сјај плавог камена. Добијена немирна структура шалова на којој доминира игра понављања чипке, разнородног предива и монохроматске и тонске боје чине ову изложбу - наводи се у каталогу поставке.

Наташа Стојановић Бероња (1961) средњу школу за дизајн „Богдан Шупут“ смер за дизајн текстила и одевања завршила је 1984, а од 1988. је члан УПИДИВ-а у секцији за текстил, од када је у статусу самосталног уметника. Као ауторка дизајна ручно тканог текстила за одевање и опремање ентеријера израдила је многе пројекте различитим техникама ткања. Радове је презентовала на већем броју групних и самосталних изложби у земљи и иностранству, на сајмовима моде, бијеналним изложбама ФОРМА. Изложба ће трајати до 27. децембра.      

Н. П.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести