Изложба Андрее Ивановић Јакшић у Галерији Бел Арт

У новосадској Галерији “Бел Арт” (Булевар Михајла Пупина 17) сутра у 19 часова отвара се изложба под називом “Све видљиво почива на невидљивом” уметнице из Зрењанина Андрее Ивановић Јакшић.
b
Фото: Ilustracija

Ауторка користи комбиновану технику на папиру и платну, а оно што радове из овог новог циклуса чини посебно занимљивим је што су изведени комбинацијом сликарских и несликарских алата, поступака и материјала. Кустос изложбе је историчарка уметности Славица Попов која указује да иако у својој уметности претендује ка минимализму и једноставности Андреа Ивановић Јакшић тежи да ствара дела која ће имати моћ да изазову преображај, приказујући оне невидљиве ствари, огољене, онакве какве јесу.

За ауторку ови радови су отисци унутрашњег стања, где сваки појединачни приказ представља траг - сведочанство изоштрености опажања, ослушкивања човека, света, појава и времена у коме живимо. На брижљиво припремљене подлоге, она наноси слојеве бојене или небојене папирне масе, а затим следи њиховог скидање, утискивање, снажно уцртавање или укуцавање линеарних консталација, експресивни наноси четком, урезивање или стругања по материјом засићеној површини. Слике, цртежи, објекти који настају из таквих поступака и таквог стања свести указују се, како објашњава уметница као рукопис на чијим се слојевима очитава смисао непрестаног кретања, настајања и нестајања, те јединство супротности које чине живот: хармоније и разума с једне и немира, стихијског-несвесног са друге стране.

Андреа Ивановић Јакшић (Славонски Брод, 1979) дипломирала је на Академији уметности у Новом Саду, на одсеку сликарства 2005. Бави се различитим медијима и формамама визуелног изражавања. Представљала се на бројним самосталним и групним изложбама у земљи и инострансту. Њена дела су заступљена у нашим и страним приватним и корпоративним колекцијама. Добитница је годишње награде за најуспешнији цртеж на Академији уметности и три пута Ниш Арт Фондације. Изложба траје до 11. маја.

Н.П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести