Изложба друштва конзерватора Србије у КС „Свилара”

Поводом обележавања пет деценија постојања и рада Друштва конзерватора Србија, у новосадској Културној станици „Свилара” свечано је отворена изложба са насловом „Педесет за педесет” чија поставка представља биографије и деловање педесеторо истакнутих стручњака службе заштите из целе Србије.
е
Фото: А. Хложан

Присутнима се обратила председница Друштва конзерватора Србије, архитекта Катарина Максимов, која је том приликом истакла:

- Наш циљ је да овом изложбом скренемо пажњу јавности на то ко смо, шта радимо, чиме се бавимо, али највише да одамо почаст нашим старијим заслужним колегама, онима који су основали Друштво, онима од којих смо учили, чије књиге данас читамо, чије цртеже смо гледали и чије смо инструкције преносили на млађе колеге. На изложби је представљено педесет наших колега, који су добитници Велике награде Друштва конзерватора Србије, установљене 1977. године, када је њен први добитник био професор, архитекта, Александар Дероко. Избором педесет одабраних конзерватора на овој изложби представљено је свако занимање људи из службе заштите, архитекте, археолози, историчари уметности, етнолози, грађевински инжињери из завода за заштиту споменика и музеја из целе Србије. Желели смо на тај начин да јавности прикажемо нашу конзерваторску струку, али и нас као људе, који радимо на заштити, који се боримо за заштиту наслеђа и који смо учили од ових великих стручњака који су много постигли и који су били потпуно посвећени овом нашем послу.

Изложбу је отворио директор Градског завода за заштиту споменика културе Новог Сада Синиша Јокић, који је нагласио да је ова изложба изузетно значајна као представљање службе заштите споменичке баштине, а такође и као израз поштовања према старијим, изузетно заслужним колегама којима данашње генерације много дугују.

Уз Катарину Максимов, ауторке изложбе су још и етнолог Мирјана Ђекић, археолог Маја Ђорђевић и историчарка уметности Вера Павловић Лончарски. Поставка обухвата фотографије педесеторо заслужних конзерватора, као и биографије и текстове са подацима о њиховом раду и најважнијим пројектима у којима су они учествовали. Уз каталог у електонској верзији на отварању изложбе у Свилари представљен је недавно објављени штампани каталог.

Изложба „Педесет за педесет” трајаће до 22. септембра, а након тога ова поставка ће бити приказана у Панчеву.

Б. Х.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести