Изложба фотографија о Манастиру Бешеново у Новом Саду

НОВИ САД: Изложба фотографија Дарка Дозета посвећена манастиру Бешеново са Фрушке горе, задужбини Драгутина Немањића, биће отворена сутра на Трибини младих Културног центра Новог Сада, саопштила је та установа културе.
fotografija, foto aparat piksabej
Фото: pixabay.com

На изложби ће бити представљене 43 црно беле фотографије на платну које ће на завршетку те поставке 17. децембра бити поклоњене манастиру Бешенову, а пројекат ће осим Новог Сада бити представљен у свим градовима Срема.

Обнова манастира је почела археолошким радовима 2012. године и од тада је урађен део конака и сазидан је храм, али није завршен.

Циљ значајне изложбе јесте да се скрене пажња јавности, да се до 10. годишњице од почетка радова заврши обнова манастирског храма посвећеног Светим архангелима Михаилу и Гаврилу.

Идуће године се обележава и 80 година од бомбардовања, паљења и потпуног уништења манастира у Другом светском рату.

Аутор изложбе, фотограф и фоторепертер Дарко Дозет, рођен је у Новом Саду. Више од двадесет година провео је радећи у дневним новинама Дневник, Вечерње Новости и Националној новинској агенцији Танјуг.

Оснивач је и председник Фото-асоцијације Војводине и члан Управе Удружења новинара Србије. Самосталне изложбе имао је у више од 50 градова Србије и иностранства.

Добитник је више значајних награда: Прва награда на Међународном фестивалу репортаже ”Интерфер”, награда за најбољег фоторепортера “Вечерњих Новости”, “Лаза Костић” Удружења новинара Србије, Сребрни знак Црвеног крста Србије и друге.

Каријера путујућег фотографа га је водила од Фрушке горе преко Далмације до Свете горе, као и од Косова и Метохије до Јерусалима.

На том путу Дозет се везао за манастир Бешеново и сведок је његове обнове.

Сви заинтересовани грађани могу погледати изложбу у мањим групама уз обавезно ношење заштитних маски и поштовање прописаних мера.

Одржавање изложбе подржали су Управа за Културу града Новог Сада и Културни центар НС.
 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести