Изложба Габриеле Хајзлер у галерији Шок задруге

НОВИ САД: У централној галерији Шок задруге (пасаж Змај Јовине 22) вечерас у 18 часова отвара се самостална изложба “Фрагменти” новосадске уметнице Габриеле Хајзлер.
i
Фото: Dizajn plakata: Stefan Ilić/Promo

У питању су дигитални принтови фотоколажа већих формата настали током ауторкиног вишегодишњег ликовног истраживања на тему интимних момената урбаног живота. По речима Габриеле Хајзлер, ликовну поетику је углавном градила на представама фасада са силуетама станара ухваћеним у разним тренуцима свакодневног постојања. Транспарентност зидова јој је дала моћ да продре у њихову приватност, тако да одређена нота воајеризма и радозналости прожима ове радове.

У мом уметничком свету увек сам била опчињена тражењем исечака, скривеним и духовним аспектом свакодневице, каже Габриела Хајзлер.

У једном моменту је, како додаје, пожелела да анонимне силуете житеља персонификује.

Тада је настао низ црно- белих аналогних фотографија мојих пријатељица у њиховом микро космосу. Оне су постале, пренешене у други медиј, станарке мојих нових графика. Те исте фотографије, фотокопиране, послужиле су ми за серију колажа. На колажима ликови мојих пријатељица се не појављују као препознатљиви ликови, већ као фрагменти, врло често диспропорционално увећани у односу на димензије простора које насељавају. То доводи њихове индивидуалне црте до непрепознатљивости, што значи да су сем за мене, њихови фрагментисани ликови и даље на неки начин анонимни, вели ауторка.

На радовима представљеним на овој изложби, како објашњава уметница прозори нас гледају правим женским очима, негде безобразно вире, а простор је нелогичан и искидан. Када је стварала те колаже, сатима креирајући нову слику, подсвесно је, како каже уткала и своје унутрашње стање из тог периода, састављајући дислоциране делове, изнутра се поново градила и исцељивала. Како лично често указује на опште, тако и ови радови поред унутрашњег рефлектују и наш испарчани свет.

Габриела Хајзлер (Нови Сад, 1978) дипломирала је 2005, а магистрирала 2011. на графичком одсеку Академије уметности у Новом Саду, у класи проф. Звонка Тилића. Од 2004. је члан УЛУВ-а. Ради као професор ликовне групе предмета у средњој школи за дизајн „Богдан Шупут“ у Новом Саду. До сада је имала двадесет самосталних изложби, а колективно је више пута излагала у земљи и иностранству.

Изложба ће бити отворена до 19. децембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести