Изложба Галерије Матице српске у Темишвару

Изложба дигиталних принтова из колекције Галерије Матице српске“Европски феномени” од данас гостује у Темишвару, у оквиру манифестације Дани српске културе.
e
Фото: pixabay.com

Поставка представља уметничка дела домаћих и страних аутора, из различитих епоха, изведена у различитим техникама, обједињена у намери да се промисли о феноменима и вредностима на којима се темељи европска цивилизација, а биће отворена у Дому Савеза Срба у Румунији.

Поставку чине четири теме и целине: Наслеђе, Слобода, Прогрес и Разноликост. Наслеђе испричано кроз митове и религије као основе европске културе је поље у коме се кроз богатство локалних диверзитета, обичаја и традиције истичу човекове мане и врлине преточене у свима добро познате приче и слике. Као друга тема указала се Слобода као идеал нација и појединца, али истовремено и уметника, научника и филозофа, као нешто што се осваја, брани и промовише. Прогрес је објашњен као стална тежња европских народа ка напретку како би се одржала конкурентност и просперитет; тежња заснована на образовању, науци, инвентивности и креативности са циљем да се обезбеди напредак читавог континента. Разноликост је представљена као темељна особеност Европе која обједињује различите нације, језике, религије и опредељења са циљем стварања толерантнијег и разумнијег друштва.

Изложбу прати двојезична публикација Европски феномени у колекцији Галерије Матице српске са расправним текстовима кустоса мр Данила Вуксановића, Мирославе Жарков, Луке Кулића и Станиславе Јовановић, који су и аутори сваког од ових сегмената изложбе, и репродукцијама свих изложених уметничких дела. Галерија је ову изложбу представила прошлог лета у Новом Саду обележавајући годину европског културног наслеђа на националном нивоу.

        Н. П.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести