Изложба инсталација од рециклираног отпада у КС „Свилара”

Изложба „Strange Views: Graz and Novi Sad 2020/2021“, посвећена еколошкој кризи и заштити животне средине, отворена је синоћ у Културној станици „Свилара“ и посетиоци је могу погледати до 25. јуна, сваког радног дана и викендом од 10 до 18 часова.
т
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Своја дела представило је више од 20 српских и аустријских уметника из Савеза удружења ликовних уметника Војводине (СУЛУВ) и Аустријског удружења визуелних уметности Штајерска (БВБК).

Сакупљањем отпада и његовим рециклирањем, те кроз креативно промишљање и размену фотографија видео записа, претварањем у инсталације, уметници су желели да скрену пажњу јавности на глобално уништавање животне средине и климатске промене, те да својим делима подстакну промене у друштву. Креативци из Аустрије и Србије потрудили су се да својим примером, односно делима, покажу да, иако је пандемија коронавируса на годину дана такорећи зауставила цео свет, нема паузе када је реч о еколошкој кризи и заштити животне средине.

Кустос изложбе је Урлике Шустер из Аустрије, а будући да поједине инсталације није било могуће транспортовати, на зидовима Свиларе нашли су се постери с фотографијама тих дела.

Пројекат „Strange Views“ покренут је 2017. године и замишљен је као мрежа српских и аустријских уметника, што подразумева и културну размену између две државе Србије и Аустрија, а синоћ отворена изложба заправо је само део дугорочне сарадње два удружења - СУЛУВ И БВКБ, с тим да им се овог пута придружила и организација „arTTension“ из Граца.

        Ј. В.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести