Изложба Јаноша Тарка у новосадској Шок задрузи

НОВИ САД: У “Шок задрузи” у Новом Саду вечерас у 20 сати биће отворена изложба “Слике и неке нове приче” Јаноша Тарка.
s
Фото: Janoš Tark: Samoubistvo slike

Као саставни део отварања, најављен је музички перформанс који комбинује електронску музику (Суба) и удараљке (Тарко), као и жива скулптура (Кристиан Ал Дроуби).

Изложба “Слике и неке нове приче” Јаноша Тарка наговештава да су на овој изложби, осим очекиваних, представљени и радови који излазе из оквира досадашњег ауторовог опуса. Тарко је познат као посвећен сликар усијаног колорита и препознатљивог ликовног рукописа иза којег стоје већ бројне самосталне и групне изложбе. За ову прилику, приредио је нешто сасвим друго. Будући да је “Шок задруга” као наследница “Шок галерије” наследила отвореност за нове, експерименталне и провокативне уметничке праксе, не треба да чуди одлука аутора да управо овај простор искористи за експеримент.

Сам аутор је, када се ради о наслову изложбе, доста опрезан у конкретнијем одређивању онога што намерава да изложи, осим да је то нешто ново у његовом досадашњем раду. Можда је то стога што су ’нове приче’ на самом почетку, такорећи in statunascendi и прерано је одређивати или ограничавати њихов будући пут. Или стога што аутор, веран свом ставу да тематски назив намеће и рецепцију уметничког дела, не жели да прецизнијим насловљавањем ограничи њихово читање и ’пропише’ уметнички доживљај који би требало да им следује,”, пише о новој изложби у “Шок задрузи” Силвиа Дражић. “Ипак, оно што је одмах уочљиво, јесте излазак из дводимензионалности слике и освајање треће димензије, заузимање простора. Централни део изложбе чине асамблажи кроз које аутор повезује или још пре неочекивано уједињује ствари које обично не виђамо заједно: фрагменте (мало)грађанских рутина, постављен сто или хеклани миље са крвавим људским срцем у истом тањиру или женским дојкама претвореним у шољу. Нешто што ремети могући склад. Субвертира га. Називи су једноставни, нема метафоризације, само оно што видимо. На сличан начин насловљена је слика и прободена ножем али њен назив ’Самоубиство слике’ допушта и додатне конотације. Она као да још чува везу са сликарством, барем начином своје презентације, јер окачена је на зид. Али истовремено, већ излази из оквира саме слике и нож залази у простор или из простора улази у слику, убија је. Стога би се могла прочитати и као симболички програмски концепт који стоји иза ове изложбе.”

Изложбу “Слике и неке нове приче” Јаноша Тарка у “Шок задрузи” у Новом Саду, публика може да види до 19. октобра.

И. Бурић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести