Изложба калиграфских радова у галерији Огранка САНУ

НОВИ САД: У галерији Огранка Српске академије наука и уметности у Новом Саду (Пашићева 6) у 18 часова биће отворена колективна изложба калиграфских радова у оквиру Дана Захарија Орфелина посвећених овом истакнутом српском песнику, историчару, бакроресцу, барокном просветитељу, граверу и калиграфу.
k
Фото: Ilustracija

Приређивач изложбе је Вера Стојшић Гашпаровски, а организатор Удружење војвођанских учитеља које од 2009. организује калиграфску колонију “На путу Захарије Орфелина”, а затим сваке године и изложбу радова који тада настану. На овој изложби биће представљени радови наставника, ученика, као и неколико радова новосадског калиграфа Светозара Пајића Дијака.

Удружење војвођанских учитеља се од 2006. бави неговањем лепог писања, упознавањем средњовековне српске калиграфије и развојем школске калиграфије, а од 2009. промовише лик и дело Захарије Орфелина. Ово је 14. колективна изложба „Заједно на путу Захарије Орфелина“.

Калиграфија осим познавања основа лепог писања, историјата писма и велике маштовитости захтева данас поприлично запостављене а и даље изузетно важне особине личности (смиреност, уредност, прецизност). Наставници учешћем у колонији имају прилику да овладају калиграфијом, посвете се стварању сопствених радова и да калиграфију пренесу на што већи број ученика развијајући њихове способности и истовремено чувајући српско културно наслеђе за будуће генерације.

Захарије Стефановић Орфелин (1726 - 1785) рођен у Вуковару, а живео у Сремским Карловцима, Венецији, Темишвару, Бечу и Новом Саду, био је крупна фигура књижевног живота Срба у Угарској током 18. века, веома свестрана личност, један од најпросвећенијих Срба тог доба и први Србин који је писао и објављивао стихове. Такође, Орфелин је покренуо у Венецији 1768. први српски часопис “Славено-сербски магазин”. Поезија Орфелина је дело свога времена и актуелних политичких и културних потреба српског народа у Угарској. Најзначајније Орфелинове књиге су Историја Петра Великог, Калиграфија, Буквар, Вечити календар, Искусни подрумар, Плач Сербији.

Изложба се може погледати до 31. јануара радним даном од 9 до 17 часова.

Н. П.

EUR/RSD 117.3896
Најновије вести