Изложба “Минијатура 5” од четвртка до 25. јануара у УЛУПУДС

БЕОГРАД: Колективна изложба „Минијатура 5” на којој учествује чак 151 уметник, биће отворена сутра и трајаће до 25. јануара 2021. године у Малој галерији УЛУПУДС у Београду.
umetnost cetkice
Фото: pixabay.com

Сваке године ова изложба окупља све више учесника, свежих и оригиналних идеја, а претходни радови у том циклусу “Минијатура” изложени су већ пет година у Галерији, и ово је пето издање тог серијала.

Према белешкама Зорице Ђерманов, дипломираног историчара уметности и кустоса изложбе, “Минијатуре” су пројекат у коме су уметници, користећи различите уметничке технике (уљане боје, графика, рад са керамичком глином, жицом, иконописање, фотографија) показали вештину сналажења да у задатом формату хармонично изведу мале слике и скулптуре.

Пријавом су оправдали поверење својих професора и Савета изложбе, који је одабиром пристиглих радова потврдио квалитет дела и тиме им дао подстицај за сваки следећи стваралачки корак.

У одабиру своје “приче“ којом ће се представити, излагачима је била важна вештина у реализацији уметничких идеја и потврда ликовне и примењене вредности.

Траг који је оставила 2020. година, приметан је у појединим радовима, где су симболичним, препознатљивим или дискретним алузијама, уметници пренели своје емоције, своје виђење времена и стања у коме се налази читава нација, страх, брига, неизвесност од будућности.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести