Изложба Нађе Крачуновић у галерији Шок задруге

У галерији “Шок задруге” у Новом Саду у уторак у 18 сати биће отворена изложба Нађе Крачуновић под називом “Комплекс на продају”. Како гласи стејтмент ауторке - “Гломазан и променљив. Наметљив.”
e
Фото: pixabay.com, ilustracija

- Уочљив из сваког угла, један од параметара идеалне лепоте који непрекидно расте, нос Нађе Крачуновић постаје културна атракција која путује по земљи, па је из Београда дошао до Новог Сада. Свакодневним суочавањем са њим у раним јутарњим часовима када свој одраз видимо кроз крмељаве очи, ауторку наводи да кроз скулптурални процес свој нос мултиплицира у дијаметрално различитим материјалима, гипсу и шећеру. Један јестив а други не, као да наводе на Нађин став ка свом комплексу, променљиво расположење које нам је добро познато. Једног дана он нам је носилац самопоуздања, поносимо се њиме, разликујемо се од осталих захваљујући њему, а други дан смо толико кивни да би га најпре појели.

Е управо тај дуалитет Нађа успева да прикаже употребом једноставног вајарског поступка - одливка сопственог носа - записао је Немања Миленковић о изложби. - Међутим, континуитет њеног суочавања добија нову димензију када своје носеве почиње да продаје у институционалним и ванинституционалним просторима, чиме креира неочекивани перформативни рад којим она намеће своју личну несигурност и њу додатно хибридизује. Без обзира на нашу (не)заинтересованост, њен рад можемо затећи на путу до наше куће или у галерији, где нас у оба случаја наводи несвакидашњи натпис Комплекс на продају. Окупаторски став који ауторка заузима дефинитивно доводи до резултата када интелигентним свођењем свог носа на атрактивну лизалицу, нама на нос набија вредносне системе које друштво конструише, а које често олако прихватамо...

Изложба “Комплекс на продају” биће отворена до 14. децембра.

        И. Б.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести