Изложба наших ликовних уметника током лета у Белгији

Током овог лета, у белгијском граду Лекеу, на крајњем северу у Галерији Сабине Ван Паемел, одржава се изложба српских ликовних стваралаца под називом Serbia meets Belgium.
Serbia_Meets_Belgium_01
Фото: Дневник, илустрација

Посетиоци изложбе ће током њеног трајања до 4. септембра бити у прилици да се упознају са савременим токовима ликовне сцене у Србији. За ову поставку одабрано је 19 наших еминентних сликара и вајара, активних протагониста српске ликовне сцене, који белгијској публици представљају своја остварења на платну, металу, у стаклу и керамици.

Учесници изложбе су сликари Ђерђи Ачаји, Василије Доловачки, Дамјан Ђаков, Жељко Ђуровић, Славко Крунић, Зоран Круљ, Александар Луковић Лукијан, Даница Масниковић, Милан Милетић, Предраг Пеђа Милошевић, Бојан Оташевић, Снежана Петровић, Јованка Станојевић, Дејан Уларџић, Александар Цветковић, као и вајари из студија ДАДА и Душан Рајшић, керамичарка Надежда Ђукановић Пантелић и уметница која се бави израдом накита Милица Живадиновић.

Домаћини изложбе Сабине Ван Паемел и њен супруг Филип Верброк су крајем 2016. посетили Србију и атељее уметника који овог лета излажу у њиховој галерији. Определили су се за српске уметнике приближно сличног ликовног израза. У средишту поетике ових стваралаца налази се фигурација; људска фигура, портрети, призори. По речима Саве Степанова, аутора текста у каталогу, ова изложба окупила је уметнике чија су ликовна дела „са изразито хуманим пореклом“.

На изложби српске савремене уметности представљено је 60-ак ликовних дела, по три од сваког аутора. Посетиоцима је представљен жанр фантастичног реализма; актуелан ликовни тренд у српском савременом сликарству – фантастичан свет призора, бајки, чудноватих бића из маште. У разговору са неким од шест српских уметника, који су присуствовали отварању поставке, публика је детаљније могла да се упозна са њиховим радовима и личним поетикама које су обликовале изложена дела.

Снежана Петровић, сликарка и графичарка из Новог Сада, у разговору за „Дневник” изјавила је да изложба представља спој уметника који раде на пољу фантастичног сликарства и имагинарног реализма и да се нада да ће публици у Белгији успешно презентовати вредности и квалитет наше савремене ликовне сцене.

Изложбу су организовали Галерија Сабине Ван Паемел и Галерије Арт из Крагујевца уз подршку Министарства иностраних послова Србије и наше амбасаде у Бриселу. Изложба је и хуманитарног карактера, под слоганом „Заједно против рака“, пошто је белгијска галерија одлучила да део прихода са ове изложбе уплати у хуманитарне сврхе.      

Н. Попов

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести