Изложба о Милутину Миланковићу отворена у Народној банци

БЕОГРАД: Изложба о једном од највећих српских научника, Милутину Миланковићу, отворена је вечерас у Народној банци Србије у Београду.
milankovic izlozba, tanjug
Фото: TANJUG / SAVA RADOVANOVIC / bb

У оквиру обележавања Миланковићевих јубилеја, 140 година од рођења и 110 година од доласка на Универзитет у Београду, изложбу организују Удружење Милутин Миланковић и НБС под покровитељством Министарства културе и информисања Србије.

Поставка садржи, између осталог, архивски материјал из области којима се познати научник бавио, као и личне ствари, фотографије, преписке са познатим светским научницима...

Изложба почиње приказом ледених доба на нашим просторима, а потом хронолошки приказује период од доласка Милутинових предака у једној од српских сеоба, школовање у Даљу, Осијеку и Бечу, грађевинску активност у Бечу, саопштено је из НБС.

Посетиоци могу да се упознају и о Миланковићевом раду на Универзитету и Академији у Београду, његовом боравку у интернацији у Будимпешти, учешћу на православном конгресу у Цариграду 1923. године и са његовом богатом грађевинском активношћу у Србији и Југославији.

Представљен је архивски материјал из области у којима су одсликане Миланковићеве научне мисли, од којих се неки први пут појављују у јавности, а посебну вредност имају материјали прикупљени у Уметничко-историјском музеју у Бечу и Архиву Мађарске академије наука у Будимпешти.

Иако је, после завршених студија и промовисања у доктора техничких наука, стекао углед афирмисаног грађевинског стручњака и проналазача, Миланковић 1909. године, попут бројних српских интелектуалаца из расејања, ношен дубоким патриотизмом, напушта удобан живот, успешан и финансијски веома уносан посао грађевинског инжењера у Бечу и долази у Београд за професора Филозофског факултета.

Врхунац свог стваралачког рада доживио је радећи и живећи 50 година у Београду.

EUR/RSD 117.5950
Најновије вести