Изложба о олимпијском покрету у Галерији САНУ у Београду

БЕОГРАД: Изложба "Пут правих вредности", у организацији Олимпијског комитета Србије - Олимпијског музеја, чије су ауторке Наташа Јанковић и др Марија Павловић биће отворена у среду, 14. априла, у Галерији САНУ, најавили су из САНУ.
e
Фото: Pixabay.com

Изложба "Пут правих вредности" има за циљ да упозна ширу јавност са историјатом и континуитетом олимпијског покрета, као и његовим значајем у нашој средини од Краљевине Србије до данас, са освртом на друштвени контекст и прилике у земљи.

Концепт изложбе подразумева три усклађене целине од којих сваку чине текстуални, илустративни и дигитални елементи.

Прва целина изложбе посвећена је идејама олимпизма, које датирају из времена Пјера де Кубертена, личности која је оживела дух Античких игара.

Кратка прича о њиховом настанку биће увод у изложбу, која се наставља кроз занимљиве приче о почецима Модерних Олимпијских игара 1896. године и олимпијским симболима.

Садржај друге целине представља хронологију учешћа наших олимпијаца на Летњим Олимпијским играма, од 1912. до 2016. године, са подацима о самим Играма, друштвеним околностима које су их пратиле, и члановима наших делегација, као и мање познате занимљивости у вези с Играма.

Посетиоцима је омогућено да виде најзначајније експонате из фундуса Олимпијског музеја, од оснивања Српског олимпијског клуба 1910. године, преко првог учешћа Србије на В Олимпијским играма у Стокхолму, прве освојене медаље у Паризу 1924. године, до последњих успеха наших спортиста на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру.

Трећа целина изложбе обухвата архитектонско наслеђе београдских спортских терена и објеката, насталих у распону од два века (XIX и XX), а у контексту целокупне историје и архитектуре Београда у том периоду.

Посетиоци ће моћи да је посете до 30. маја.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести