Изложба о пиротским ћилимима отворена у Маракешу

МАРАКЕШ: Изложба "Два лица: колекција пиротских ћилима Етнографског музеја у Београду" отворена је јуче у Маракешу, саопштили су из Музеја.
c
Фото: Youtube Printscreen

Изложба је постављена у Музеју ткања и тепиха Дар Си Сад у главном граду Краљевине Мароко.

У везировом конаку, раскошном здању андалузијске архитектуре из друге половине 19. века, представљени су одабрани ћилими који истичу богатство и разноврсност српског културног наслеђа.

Аутор изложбе музејски саветник Марина Цветковић, направила је избор између 169 ћилима који су скупљани током 120 година постојања Етнографског музеја у Београду. Изложбу је поставила Милица Мирковић, виши конзерватор Етнографског музеја.

После гостовања у Музеју тепиха у Бакуу у Азербејџану, у Националном музеју Индије у Њу Делхију и у Парохојском дому Љубљани, Етнографски музеј наставља да упознаје светску јавност са лепотом пиротског ћилимарства.

Поводом обележавања 65 година од успостављања дипломатских односа између Србије и Марока изложбу су отворили амбасадор РС у Краљевини Мароко Иван Бауер, председник Националне фондације музеја Марока Мехди Котби, директор Музеја Дар си Саид Салима Мбарк и директор Етнографског музеја у Београду Тијана Чолак-Антић Поповић.

Локално становништво и туристи у Маракешу моћи ће да виде изложбу до 2. августа 2022. године.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести