Изложба "Поруке са зидова" у Свилари

НОВИ САД: Изложба "Поруке са зидова" проф. др Силарда Антала и др Марије Силађи биће вечерас у 19 часова у Културној станици “Свилара”, и представиће пројекат аутора који су се бавили графитима, односно феноменом записивања имена на јавним површинама.
p
Фото: Ilustracija

Аутори су углавном истраживали сачувана и документована сигнирања почев од краја 19. века па све до 1940-их година, наводе у КС “Свилара”, додајући да је резултат тог истраживачког рада ова необична изложба под називом “Поруке са зидова”, која Нови Сад представља из једног, до сада неистраженог угла.

У КС “Свилара” напомињу да је записивање имена на јавним површинама вид комуницирања који има друштвену поруку, јер “на тај начин одређено лице даје знак о себи, мотивисан неком унутрашњом, психолошком потребом, са намером самопотврђивања. Такорећи документује своје постојање у датом времену и у конкретној урбаној средини – остављајући за собом видљив, и након више година читљив траг.”

Управо ову категорију графита су, везану за Нови Сад, као пионирски подухват покушали да обраде, разокрију и „декодирају” Марија Силађи и Силард Антал. И то на примеру римокатоличке цркве Имена Маријиног, дајући једно ново, интересантно друштвено „читање”, сагледавање ове велелепне верске грађевине. Ауторски пар покушао је да „дешифрује”, те да идентификује урезана или написана имена откривена на спољним и унутрашњим површинама, скривеним ћошковима цркве, сматрајући их документима једног времена, те је након авантуристичког (успешног или мање успешног) идентификационог рада, настојао да скицира – на основу разоткривених „писаца” – друштвену позадину некадашњег Новог Сада. Пре свега присуство и улогу Мађара у некадашњем Новом Саду, које је сачувано у нашкрабаним именима, наведено је у најави ове изложбе, која ће моћи да се погледа до 13. марта.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести