Изложба: Призори кажњеног града из немачког фото албума

БЕОГРАД: Музеј града Београда је у Конаку кнегиње Љубице приредио изложбу "Призори кажњеног града. Немачки фото албум бомбардованог Београда", коју ће грађани моћи да виде до краја априла, а која по оцени заменика градоначелника Горана Весића доприноси чувању сећања на разарање и људске жртве.
i
Фото: Tanjug (Rade Prelić)

Јавност ће први пут моћи да види 68 аутентичних фотографија разореног Београда, 40 снимљених из ваздуха и 28 са земље из албума одељења команде четврте ваздушне флоте, рекао је за Танјуг аутор изложбе Горан Антонић, кустос Музеја града Београда.

Он објашњава да изложба садржи и "Скицу ефеката дејстава на Београд", односно фото-план са означеним погођеним локацијама.

Албум је драгоцено историјско сведочанство о изгледу Београда после немачког бомбардовања на самом почетку Другог светског рата, а направљен је како би се утврдиле поседице бомбардовања и урадила анализа немачких војних стручњака о ефектима тог напада, рекао је Антонић.

Подсетио је да је 6. априла пре осам деценија погођено много значајних објеката, међу којима су Министарство војске и морнарице, Министарство финансија, Војна академија, Генералштаб, Пошта два, главна железничка станица, здање Народне библиотеке, Стари двор, многи хотели - Москва, Славија, Петроград на некадашњем Вилсоновом, а садашњем Савском тргу.

Заменик градоначелника подсетио је да је изложба сведочанство о једном од најтужнијих и најважнијих дана за наш град који је у 20. веку пет пута бомбардован, а што и говори и о томе зашто није могао да се континуирано развија као многи други градови.

Београд је тога дана уништен без икавког разлога, био је то лични чин освете Адолфа Хитлера за 27. март, подсетио је Весић уз оцену да је изложба, која осим што нуди до сада невиђен материјал, прави документари приказ разарања.

Директорка Музеја Јелена Медаковић навела је да је изложба део концепта излагања драгоценог материјала из депоа Музеја, а један од њих је и тај фото албум, који садржи и фотографије израђене већ 7. априла.

Изложба је важна и за грађане који желе само да се информишу, да препознају амбијенте данашњег Београда и упореде са данашњим стањем, рекла је Медаковић и додала да ће посетиоци захваљујући Кинотеци чути и оригинални немачки глас и целу атмосферу 6. априла као и најаву бомбардовања.

Изложба ће бити отоврена свакодневно од 10 до 18 сати, а грађани ће моћи и дигитално да излистају албум.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести