Изложба "Пројекат Југославија" отворена у Музеју Југославије

БЕОГРАД: У Музеју Југославије вечерас је отворена изложба "Пројекат Југославија", ауторки Ане Адамовић и Милице Пекић, која је настала кроз сарадњу музеја и "Киоска - платформе за савремену уметност".
izlozba jugoslavija, tanjug
Фото: TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Поставка обухвата 100 видео-интервјуа са саговорницима и саговорницама различитих профила, из земаља насталих након распада Југославије, који су инспирисани предметима из збирки Музеја Југославије.

Изложба је интерактивна и позива публику да равноправно допринесе постојећој колекцији интервјуа.

Сам процес разговора са учесницима и учесницама био је специфичан - уместо конкретног питања ауторке су сваком од њих понудиле картон који описује неки од предмета из збирки Музеја Југославије, на коме се налазе основне информације: опис, датум или период из којег предмет потиче и порекло. Исти такав картон добиће и сви посетиоци изложбе, а свој коментар моћи ће да оставе у видео-кутку, у оквиру поставке.

"Ако се осврнемо на једну од улога Музеја, као институције која чува културно наслеђе и позива на његову даљу интерпретацију, сарадња са комплеметарним ауторским иницијативама које долазе ван оквира институција, може бити од великог значаја за пружање новог погледа на постојеће збирке. Управо такав пример је и Пројекат Југославија, који настоји да на један другачији начин актуализује фонд музеја", истакла је поводом отварања изложбе директорка Музеја Југославије, Неда Кнежевић.

"Покушале смо колекцију материјалних трагова прошлости да преведемо у форму живих коментара, актуелних размишљања, идеја и потенцијала за будућност. Одмаком од предметности самих објеката, желеле смо да размишљање о наслеђу југословенске државе удаљимо од носталгичне визије прошлости, померајући акценат на размишљање о региону, Европи и свету данас, који су, чини се више него икада, заглављени у перманентној кризи, сукобу, нетолеранцији и неједнакости", објашњавају своју замисао ауторке пројекта Ана Адамовић и Милица Пекић из платформе "Киоск".

"Пројекат Југославија" реализован је уз подршку Балканског фонда за демократију и Министарства културе и информисања Републике Србије.

Изложба, чију је архитектуру и дизајн осмислила Милица Лопичић, биће отворена до 15. априла 2020. године.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести