Изложба " Seeing is Believing - звучна екологија" у Новом Саду

НОВИ САД: Самостална изложба "Seeing is Believing - звучна екологија" уметнице Адриен Ујхази биће премијерно отворена сутра увече у Централној галерији "Шок задруге" у Новом Саду у оквиру пројекта "На истом задатку (On the Same Assignment)", саопштили су организатори.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

Мултимедијални центар "Шок задруга" уз подршку Гете института реализује трећу самосталну поставку у другој фази наведеног пројекта, на простору уређене плаже Бећарац, а изложба ће бити отворена само 5 дана, односно до 22. јануара.

Како је навела ауторка поставке, река Дунав је дуга преко 2.700 км, њен шири слив покрива више од 800.000 км2, што представља дом за популацију од преко 80 милиона људи, на територији која се протеже кроз 10 земаља.

Дунав и његове притоке су домаћини јединственој мешавини врста, са око 2.000 васкуларних биљака и више од 5.000 животињских врста, где спада преко 40 врста сисара, око 180 птица, 100 врста риба, десетак гмизаваца, као и водоземаца.

Изложба "Seeing is Believing" представља еколошко-звучни пејзаж који се базира на звучном окружењу станишта реке Дунав.

Освешћен приступ пројекту, уметница презентује кроз тезу да је вода богата различитим облицима живота, која је нажалост измењена - мутирана, као резултат различитих неодговорних еколошких понашања.

Звучни записи доминантних врста модификоване су звучним фреквенцијама и укључивањем урбанистичког окружења.

Ауторка Адриен Ујхази (26) рођена је у Новом Саду, где је завршила основне (2018) и мастер (2020) студије на Академији уметности у Новом Саду, на Департману ликовних уметности, студијска група - Сликарство.

Уметница своје стваралаштво усмерава ка испитивању односа човека и саме природе, што обухвата области еколошке уметности у форми различитих визуелних медија.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести