Изложба Стојана Димовског у Културном центру Новог Сада

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада у Католичкој порти данас се отвара изложба графика новосадског уметника Стојана Димовског „Магична духовност“.
д
Фото: Промо

Традиционална графичка техника дубоке штампе, акватинта, по речима Иване Мартић, ликовне уметнице, старинска и само за оне с посебним сензибилитетом, како је Димовски описује, његово је плодно тло, уткала се још пре више од две деценије у његову душу, око и руку. Ова класична техника графичког медија свим својим карактеристикама, уровнотеженошћу колорита, флуидношћу, тонским распоном, благих колоритних или монохроматских површина, прати ликовну поетику аутора, његов однос према изразу, према садржају, теми и према оном хијерархијски последњем у низу – духовном у уметности.

- Ауторова стална инспирација, магични или магијски реализам, суреализам или надреализам, из поља уметности, књижевности и филма, дотиче све радове уметника, од оних раних ентеријерских приказа и мотива, преко оних који су обмотани велом античке митологије и историје, до новијих у којима његова муза долази са Далеког истока – наводи Ивана Мартић. – У његовим радовима владају мисао, ред, спокој и мир, простор који није безваздушан, већ уравнотежено жив и опредмећен. Изнад свега овога лебде прича, симболика, наслућено деловање актера, предосећај, титрај, елегантно кретање фигуре која се појављује на античким плочницима, између лукова и кубичних пиластера, неочекиваних тераса и изненадних сунцобрана. Ликовни рукопис Стојана Димовског у техници акватинте остварен је у својој пуноћи, богат у мери и на начин на који то само графичка техника и површина могу да буду – децентан, однегован и извештен – и неодвојиво везан за ауру његове личности, поетике и измаштане магије.

Стојан Димовски (Нови Сад, 1973) дипломирао је на Академији уметности у Новом Саду на Одсеку за графику у класи проф. Живка Ђака. На истој академији завршио је мастер студије 2014. код проф. Слободана Кнежевића. Професор је предметне наставе ликовне културе у основној школи од 1999. Члан је СУЛУВ-а и Ликовног круга. Изложба траје до 28. новембра.

Н. П.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести