Изложба јапанског стрип цртача Харукићија у Панчеву

ПАНЧЕВО: Јапански стип-цртач Харукићи представиће ове јесени своје радове 8. октобра на самосталној изложби у Галерији Милорада Бате у оквиру Нова Фестивала у Панчеву.
ilustracija, pixabay
Фото: pixabay.com, илустрација

Отварање изложбе украсиће својим наступом алтернативни вокални колектив из Београда, чије музицирање Харукићи посебно цени.

Нова Фестивал организује удружење КомуникАрт, уз подршку Француског института за културу у Београду и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у партнерству с Културним центром Панчева.

Јапански аутор стрипова Харукићи по много чему је нетипичан изданак матичне сцене.

У земљи којом убедљиво доминира манга стрип, овог аутора су најпре инспирисали амерички и европски аутори, попут Макса Андерсона, Џефрија Брауна, Џоа Секоа, али и српског Александра Зографа.

Почео је да се бави стрипом релативно касно, у својој 37. години. Интересантно је и његово познавање српске културне сцене, те чињеница да је добро упознат не само са делом стрип заједнице у Србији, већ и са музиком са ових простора, па је тако постао и јапански издавач српског алтернативног хора Хоркестар.

О фасцинацији Србијом и њеном културом Харукичи каже да је апсолутни обожавалац дела стваралаца са простора некадашње Југославије.

"У мојој колекцији српске и еx-југословенске музике су Психократија, Зоран Симјановић, Зана, Идоли, Бијело дугме, Горан Бреговић, Емир Кустурица Оркестра, Игра Стаклених Перли, Мишко Плави, Рибља Чорба, Денис & Денис, Бомбардер, и многи други. Један албум који поседујем је трибуте групи Добри Исак, на коме се нашла и песма Хоркестара. Они су се издвојили на том ЦД-у. Никад нисам слушао хор с таквим рокенрол ставом, па сам одлучио да их контактирам да издају албум у Јапану", каже Харукићи.

О Харукићијевим радовима Саша Ракезић, познатији као Александар Зограф, напомиње да у земљи као што је Јапан, стрип има дугу традицију и завидну популарност, о чему довољно говори чињеница да поједина издања стрипова досежу милионске тираже.

"У ствари, понекад тако снажна традиција може да буде и проблем, пошто не постоји довољно преведених наслова из Европе и САД, а звезде манга продукције толико доминирају сценом да не остављају довољно простора за трагање за новим идејама. Ипак, постоје аутори који и у тим условима покушавају да креирају садржаје другачије од оних већ етаблираних. На северном јапанском острву Хокаидо, које је отприлике велико као Србија, живи Харукићи, стрип аутор који црта стрипове другачије од популарних манга класика", каже Зограф.

Главни јунак његових самостално објављених издања је мачор назван DJ Cat Gošhie, који лута по различитим подручјима далеко од Јапана, тамо скупља занимљиву музику и врти своје омиљене виниле.

Харукићи објављује и преводе иностраних стрипова, које штампа тако да странице буду ишчитаване с лева на десно, што је супротно у односу на јапанску традицију.

Његова мала издавачка кућа Тоге но Ђизо је, поред већ поменутог ЦД-а Хоркестра, објавила чак две збирке стрипова Александра Зографа.

 

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести