Изложба у КЦНС: Достојевски у српској култури

Ове године се обележава 200 година од рођења и 140 година од смрти великог руског и једног од најзначајнијих светских књижевника Фјодора Михајловича Достојевског (1821-1881).
e
Фото: Pixabay.com

Ова година у Русији је  проглашена Годином сећања на Достојевског у циљу очувања историјског сећања и обележавања јубилеја једног од најутицајнијих писаца руске књижевности. Тим поводом у Културном центру Новог Сада у клубу Трибина младих данас ће бити отворена изложба „Достојевски у српској култури“ која је у марту одложена због епидемиолошке ситуације. Ова мултимедијална изложба синхронизована на српски језик представљена је ове године и на онлајн платформи ExpoOnline.rs Новосадског сајма.

Ауторка изложбе Наташа Булатовић је настојала да пружи свестран приказ рецепције највећег руског писца у Србији, истражујући уједно преводилачку, издавачку, критичарску, позоришну, филмску, друштвену и просветну делатност Срба везану за великана у периоду од средине 19. и током читавог 20. века. Ова изложба, открива и мало познате, директне везе између писца и српског народа, приказује мисли Достојевског о Источном питању и његово дивљење српском народу.

Изложба се може се погледати до 7.јуна.  

Н. П.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести