Изложба вајарке Теодоре Мијатовић у КЦВ „Милош Црњански”: Сенке свакодневног живота

У Културном центру Војводине „Милош Црњански“ у оквиру циклуса „Креативни простор у покрету“ вечерас у 18,30 отвара се друга самостална изложба младе новосадске вајарке Теодоре Мијатовић.
kulturni centar vojvodine
Фото: Promo

Добитница је награде „Мали принц“ за постигнуте врхунске резултате у области ликовне уметности коју истоимена фондација додељује најбољим студентима сва три департмана Академије уметости у Новом Саду. Рад “Топлота” за који је добила ово признање показује зрелост ауторке у сагледавању простора, третману материјала и разради теме.

- Ауторка прави искорак од уобичајене скулпторске проблематике и инвентивним поступком ствара отиске уобичајених предмета, тањира и прибора за јело од полиестера који својом транспарентношћу и игром са светлом ствара никада до краја изговорене асоцијације- указује доцент Никола Мацура, у чијој класи је Теодора Мијатовћ студирала на коласи за вајарство Академије уметности и који ће оворити изложбу. - Сенке утиснуте у реплике утилитарних предмета су и сенке свакодневног живота, наслућени немир испод привида свакодневнице. Оваквим уметничким поступком ауторка је створила убедљиве целине које ступају у дијалог са простором посматрача.

Теодора Мијатовић (Нови Сад, 1994) у првој години основних академских студија осваја награду за најбољи рељеф коју додељује катедра за вајарство. У трећој години осваја награду „Велики акт“ за најбоље постигнуте резултате у вајању акта у природној величини. На завршној години добила је награду за најуспешнији рад у уметничкој дисциплини вајање и стекла право да учествује на изложби коју организује фондација „Мали принц“када јој је додељена награда за постигнуте врхунске резултате у области ликовне уметности. Током студија излагала је на више групних изложби у земљи и иностранству.   

Н. Попов

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести