Изложбе „Изван центра” у Сремској Каменици, Черевићу, Сремским Карловцима и Иригу

Фестивал савремене уметности “Дунавски дијалози” ове године славе јубиларно 10. издање. У склопу фестивала, биће организоване и изложбе ван Новог Сада, прикладно назване “Изван центра”, од којих је прва у Сремској Каменици у дворцу Карачоњи, чије је отварање заказано за 13. август.
tv, muzika, knjige, film, umetnost, pixabay
Фото: pixabay.com

- Ове године јубилеј обележавамо са две важне особености. Прво је што је наш град ове године Европска престоница културе, а друга специфичност је то што имамо формат “земље госта”, што смо започели 2019. године кад је гост била Кина Сада, 2022, „земља гост¨ је Јапан. Идеја је, наиме, да се промовише најактуелнија уметност у подунавском региону, али и да се она упореди са неком далеком културом и уметношћу – објашњава директорка фестивала Весна Латиновић. – Такође је овогодишње издање посебно по томе што је култура побегла из центра. Изабрали смо четири места ван Новог Сада у којима ће се одржавати изложбе, под називом “Изван центра”, а то су Сремска Каменица, Черевић, Ириг и Сремски Карловци.

Низ изложби “Изван центра” подразумева четири изложбе на значајним локацијама у околним местима, а то су дворац Карачоњи у Сремској Каменици, Завичајни музеј у Черевићу, Михизова кућа у Иригу и Карловачка гимназија у Сремским Карловцима. Идеја је да свака локација понуди садржајну историјску причу, а да се ту излажу радови савремене уметности како би се спојила историја са садашношћу. Организатори су позвали уметнике нашег порекла који живе и раде у подунавским земљама да направе изложбу која одговара главној теми овогодишњег издања фестивала “Љуо вадис мунди?” (“Где идеш свете?”).

– Идеја децентрализације културе је, не у томе да се култура само прикаже “ван центра”, већ да се људима у тим местима да могућност интеракције са уметницима и да им се приближи аутентично, оригинално уметничко дело – каже ликовни директор фестивала Сава Степанов. - Реализовањем различитих међународних скупова уметника и изложби, схватили смо да је подунавски регион иделан узорак за саглдавање целокупне савремене европске уметности. Толико различитих култура, народа, друштвене организованости… Свакако све то доприноси изазовнијем организовању изложбе, али и бољем и целокупнијем прегледу актуелних дешавања у друштву .

Изложбе у Сремској Каменици и Черевићу биће отворене од данас до 21. августа, док ће оне у Иригу и Сремским Карловцима посетиоци моћи да погледају од 19. до 28. августа.   

Сомбати, Калуђеровић, Гајгер...

Изложба у Дворац Карачоњи у Сремској Каменици биће отворена данас у 18.30, а у фокусу ће бити радови Балинта Сомбатија, Ласла Керекеша и Рока Јухаса. Сат времена касније у Завичајном музеју Черевића своја ће дела представити Дејан Калуђеровић, Томас Гајгер и Белинда Казем- Камински. У Михизовој кући у Иригу 19. августа биће отворена изложба радова Оље Триашка Стефановић, Јана Триашка, Хоа Нгyен Тхи и уметничког тандема Јана Хојстричова / Пало Мачо, а истог дана у Карловачкој гимназији представиће се Милован Дестил Марковић, Клаудија Часелинг и Ина Артемова.

        А. Ћирић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести