Изложбе поводом 70 година атељеа на Петроварадинској тврђави

НОВИ САД: Ликовни круг - удружење уметника Петроварадинске тврђаве обележава важан јубилеј - 70 година постојања уметничких атељеа на Петроварадинској тврђави. У петак, 5. августа, ће на платоу Дуге касарне на Петроварадинској тврђави бити отворене две изложбе у 20:22 часа:
a
Фото: Miroslav Nonin

1. 26. Годишња изложба Ликовног круга у оквиру које ће 55 уметница и уметника излагати нове радове у својим атељеима, и

2. Изложба "Кругови круга" - отворени атељеи у оквиру програмског лука "Дунавско море", Нови Сад - Европска престоница културе.

У периоду трајања изложбе „Кругови круга“, од 5. до 28. августа, у 18 атељеа биће представљена уметност 23 уметнице и уметника који стварају на Петроварадинској тврђави.

Нови Сад има нешто што нема ни један други град у Европи! Већ 70 година постоји, у континуитету, највећа светска колонија уметница и уметника.

У 88 уметничких атељеа, током седам деценија, стварало је више од 500 уметница и уметника остављајући граду уметничко благо непроценљиве вредности.

Ове године, када је Нови Сад Европска престоница културе, у програмском луку „Дунавско море“, приказаће богату уметничку понуду уметница и уметника: мода, сценографија, костимографија, уља на платну, уметнички објекти комбиноване технике, скулптуре, фотографије, графички дизајн, видео радови, мозаик... све то ће публика моћи да види на једном месту, на Петроварадинској тврђави у јединственим уметничким атељеима.

Оно што је највредније, моћи ће од самих уметника да чују о процесу стварања уметничких дела и да осете атмосферу креативности која једина влада већ 70 година на једној од најлепших тврђава на Дунаву.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести