Изложбе у КЦНС - 30х30 и друге приче

У Ликовном салону Културног центра Новог Сада ових дана отворена је изложба радова Маријете Сидовски, која ће моћи да се погледа до 11. априла.
с
Фото: Промо

Маријета Сидовски је рођена у Новом Саду, 1973, дипломирала је на Факултету ликовних уметности, сликарство са конзервацијом и рестаурацијом, у Скопљу, а магистрирала на Факултету примењених уметности, конзервацију и рестаурацију штафелајног сликарства у Београду (2010). Остварила је студијске боравке у Паризу и Бретањи, Њујорку, Нијамејиу, Фиренци. Радила је у Музеју савремене уметности у Скопљу, а од 2016. ради у Галерији Матице српске у Новом Саду, на месту вишег конзерватора. Иза ње је више од 40 самосталних изложби. Учествовала је на више од 75 интернационалних групних изложби и уметничких колонија, и добитница је више награда за сликарство.

Изложба Ликовног салона „30х30” такође је отворена ових дана у клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада, и моћи ће да се погледа до 11. априла. Културни центар Зрењанина и аутор пројекта мр Милутин Мићић организовали су 2021. конкурс за 16. Ликовни салон „30х30“. Поред слободних решења, ове године аутори се представљају с једним радом на слободну тему или са темом-задатком: Успела-Неуспела цивилизација.

Конкурисало се с једним радом, дводимензионалним и тродимензионалним, у свим техникама и дисциплинама. Једино ограничење је било да дводимензионални радови морају бити формата 30 са 30 центиметара. На изложби је представљено 195 одабраних радова аутора из Србије, Хрватске, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Словеније и Италије.

Жири у саставу Ана Станар, историчарка уметности, мр Вукашин Миловић, вајар и мр Милутин Мићић, академски сликар одабрао је радове аутора за излагање на овогодишњем салону, и доделио три награде: прву Милани Лани Пауновић (Рајшић), другу Ненаду Вацићу, и трећу Зорану Л. Пантелићу.

И изложба Лидије Среботњак Пришић „Водич по планинама“ је нова поставка у Културном центру Новог Сада, у Малом ликовном салону, која ће трајати до 10. априла.

– „Водич по планинама“ след је корака и поступака у реализацији графичких листова који за полазиште има моје субјективно искуство планинарења, засновано на перцепцији и уодношавању визуелних момената забележених фотографијом, документ-подсетник, а потом и као мотив за реализацију графика. Локације, планине и планинарске руте којима сам пролазила, стицај су околности – наводи Лидија Среботњак Пришић, новосадски ђак, која је постдипломске студије, сликарску специјалку, завршила 1987. на Академији ликовних уметности у Љубљани, а редовни је професор на Катедри за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду.

Радове из области цртежа, сликарства, фотографије и нових медија (објекти, инсталације, амбијенти, видео, дигитална графика) ова ауторка је излагала на самосталним (Београд, Љубљана, Суботица, Кикинда, Нови Сад, Кастав…) и групним изложбама (Холандија, САД, Литванија, Чешка, Француска, Немачка, Италија, Грчка, на просторима Југославије, Србија, Хрватска, Словенија…). Објављивала је текстове везане за ликовну уметност и нове медије у стручним часописима и публикацијама, као и преводе са словеначког језика.

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести