Јавна расправа о изменама и допунама Закона о култури

НОВИ САД: У Скупштини АП Војводине је одржана друга у низу јавна расправа о Нацрту закона о изменама и допунама Закона о култури, који треба да донесе бројне новине у многим њеним областима.
dragana milosevic
Фото: vojvodina.gov.rs

Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама био је домаћин данашње расправе, како по речима ресорног секретара Драгане Милошевић јесте и циљ да Покрајинска влада и ресорни секретаријат као домаћини буду део данашње теме, а да у расправи учествује што више актера из културне сфере како Новог Сада, тако Војводине, па самим тим и Србије.

Подсетићу да су прве измене закона о култури биле 2009. године и да се сада поново приступа измени и допуни закона, истакла је секретар Милошевић и прецизирала да је сам циљ његовог доношења побољшање рада свих институција културе у целој држави.

Дејан Масликовић помоћник министра културе и информисања задужен за сектор дигитализације је објаснио да је данас друга по реду јавна расправа, прва је одржана у Суботици 29. марта, друга је данас у Новом Саду, док ће трећа бити одржана 8. априла у Нишу и на крају биће 12. априла у Београду.

По његовим речима, три су кључне измене и допуне постојећег закона и оне се односе на питања доделе националних пензија, односно, националних признања, друга је у вези са инспекцијским надзором, који до сада није прецизно дефинисан, док је трећа тема у складу са временом у којем живимо и односи се на дигитализацију, која је регулисана посебним правилником.

Фото: vojvodina.gov.rs

По речима Предрага Благојевића, вишег саветника Министарства културе и информисања задуженог за доношење закона, ово је најважнији закон у области културе, системски закон којим се уређује темељи у овој области и на њега се надовезују други закони који уређују друге области.

Закон је донет 2009. године, прва измена је била 2016, а сада радимо поново измену како би га још више прилагодили потребама културне јавности, објаснио је Благојевић, додајући да ће се овом приликом мењати 28 чланова постојећег закона.

Он је истакао да се у овом предлогу закона уводе измене и у смислу финансирања културе из буџета Републике Србије, АП Војводине и јединица локалних самоуправа.

Данашњој јавној расправи испред Министарства културе и информисања, кога су представљали и Жељко Ковачевић помоћник министра из економско финансијског сектора, Игор Јовичић секретар министарства, Тања Бојић Јурић из сектора заштите културног наслеђа и Марио Боришић из кабинета министра, учествовали су и бројни представници институција културе у Војводини са својим предлозима, сугестијама и примедбама.

Као закључак данашње расправе представници Министарства културе и информисања позвали су стручну јавност и све заинтересоване да се укључе у јавну расправу и својим конструктивним предлозима допринесу оптималним законским решењима, о којима ће након завршетка јавне расправе Министарство културе и информисања анализирати сугестије, предлоге и примедбе учесника и то након разматрања објавити на својој интернет страници.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести