ЈДП: Вече посвећено Небојши Глоговцу 9. фебруара 2019.

БЕОГРАД: На годишњицу одласка Небојше Глоговца, 9. фебруара 2019, окупићемо се у Југословенском драмском позоришту, на свечаној вечери  у славу живота и уметности нашег великог глумца и пријатеља, најавила је директорка Југословенског драмског позоришта Тамара Вучковић Манојловић. 
nebojsa glogovac tanjug
Фото: Tanjug

Она је подсетила да су представници ЈДП као и сваке године учествовали су на конференцијама и састанцима Уније театара Европе. 

ЈДП је члан УТЕ већ 11 година. Од недавно Горчин Стојановић је постао члан  Управног одбора УТЕ, казала је Вучковић Манојловић. 

Према њеним речима, Југословенско драмско позориште је богатије за три млада глумца. 

Наши нови чланови су постали Милица Гојковић, Јаоким Тасић и Миодраг Драгичевић, казала је Вучковић Манојловић. 
Како каже, у фебруару се очекује премијера представе “Натан мудри” Готхолда Ефраима Лесинга. 

Редитељ је Јована Томић која први пут режира у ЈДП-у, а играју Срђан Тимаров, Бојан Димитријевић, Дубравка Ковјанић, Милица Гојковић, Миодраг Драгичевић и Јоаким Тасић, најавила је Вучковић Манојловић. 

Поред тога, најавила је и да се Југословенско драмско позориште током 2019. године прикључује европском пројекту Унарт који окупља младе уметнике и ауторе широм Немачке. 

У Унарту учествују најзначајнија немачка позоришта, а носилац пројекта је Талија театар из Хамбурга. У нашем позоришту од следеће године почиње рад на овом значајном пројекту, а наша кућа отвара врата младим уметницима  који ће имати прилику да раде на актуелне теме и свој рад, заједно с колегама из Немачке презентовати током 2020. године у театрима учесницима пројекта, казала је Вучковић Манојловић и додала да је Југословенско драмско позориште наставило је сарадњу с једним од најзначајнијих графичких дизајнера, илустратора и примењених уметника данашњице Мирком Илићем.

На самом истеку 2018. године из штампе је изашла монографија посвећена досадашњој историји једног од наших најзначајнијих и уметнички најрепрезентативнијих театара поводом прославе 70 година постојања Југословенског драмског позоришта.  

Монографију су приредили Маја Медић и Александар Милосављевић. 

Студија публикована у монографији не прати детаљно трајање ЈДП-а , него се фокусира на најмаркантније догађаје из историје, а пре свега на ствараоце који су одиграли кључну улогу у формирању до данас препознатљивог става Југословенског драмског позоришта према театарској уметности. 

Читаоци могу наћи мноштво детаља о позоришту од решености Бојана Ступице да отвори простор за озбиљна театарска истраживања и професионализацију процеса рада на представама, преко Милана Дединца који је Југословенском драмском позоришту заивек даровао дух модернизма, до печата који је физиономији ЈДП-а заувек дао Јован Ћирилов. 

Уредник издања је уметнички директор ЈДП-а Горчин Стојановић. 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести