Једина сачувана српска круна од 20. априла у Историјском музеју Србије

БЕОГРАД: Како изгледа једина сачувана српска круна, направљена у чувеној радионици у Паризу, и какве су инсигније носили цар Душан или краљ Милутин видеће сви заинтересовани, на изложби "Чекајући сталну поставку" биће свечано отворена у Историјском музеју Србије 20. априла, саопштено је из музеја.
k
Фото: pixabay.com

Поставку ће у четвртак у 17 часова свечано отворити Душица Бојић, директорка Историјског музеја Србије, Маја Гојковић, потпредседница Владе Србије и министарка културе, као и сопран Наташа Тасић Кнежевић, која ће уз клавирску пратњу Саше Кнежевића извести композицију „Нимфа“ Петра Крстића.

У години када обележава шест деценија од оснивања Историјски музеј Србије изложбом "Чекајући сталну поставку" публици представља највредније предмете из својих збирки, који потичу из заоставштине две нововековне српске династије – Карађорђевић и Обреновић.

У централној и бочним музејским салама биће представљени предмети који су припадали родоначелницима династија Карађорђевић и Обреновић и њиховим наследницима, док ће у остатку простора пред публиком бити артефакти из периода преднемањићких и немањићких владара, потом пада српске средњовековне државе под османску власт, као и из српске Деспотовине.

Међу бројним оригиналним експонатима, који ће бити доступни на изложби, најзначајније су инсигније краља Петра Првог Карађорђевића.

И то шар, жезло, копча за плашт, крунидбени плашт од венецијанског плиша и свиле, оивичен хермелином, и једина сачувана српска круна, изливена од гвоздене ручке топа вожда Карађорђа. Све је то урађено по нацрту професора Михаила Валтровића у чувеној радионици браће Фализ у Паризу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести