Јесења изложба примењене уметности

Удружење ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине (УПИДИВ) приређује своју Јесењу изложбу која ће бити отворена у понедељак, 9. новембра у 12 часова у Архиву Војводине (Жарка Васиљевића 2а).
d
Фото: Промо

Поставку чине радови 43 уметника, чланова овог струковног удружења из различитих области примењене уметности и дизајна: архитектуре и дизајна ентеријера, декоративног сликарства, декоративне пластике, фото-дизајна, графичког дизајна, илустрације, стрипа, карикатуре, керамике, савременог одевања, текстила, теорије ликовне, примењене уметности и дизајна, вајарства.

По речима председника Уметничког савета др Здравка Рајчетића, теоретичара уметности и медија, УПИДИВ је до сада организовао бројне колективне изложбе које су биле добра прилика да се широј јавности у земљи и иностранству представи рад чланова удружења. Осим изложбе Форма, најзначајније манифестације УПИДИВ-а, која се бијенално одржава; остале поставке су биле ревијалног карактера. Последњих деценија, како наводи Рајчетић и поред релативно добрих излагачких и организационих капацитета Удружења приметно је опадање интересовања чланства за излагачком делатношћу. Зато је, како би се чланство излагачки мотивисало, прихваћена идеја Александра Лукића, председника Управног одбора, који је сада и уредник ове поставке и Војислава Девића, уметничког директора и пројектанта ове изложбе, да се приреди Јесења изложба.

Поставку, која ће бити отворена за посетиоце до 27. новембра, чине радови 43 уметника, чланова овог струковног удружења из различитих области примењене уметности и дизајна

- Општи утисак је да пристигли радови зраче својом разноврсношћу како у техничком извођењу тако тематском оријентацијом- указује Рајчетић.- Највише је пристиглих радова из области графичког дизајна и илустрације, што нам донекле говори да је ово најдинамичнија секција у оквиру УПИДИВ-а, али такође радује чињеница да су за изложбу пристигла дела и из, по бројности активних чланова, малих секција, попут архитектуре и дизајна ентеријера и теорије ликовне, примењене, уметности и дизајна.

Куриозитет ове манифестације чини мања поставка најновијих радова доајена графичког дизајна, Војислава Терзића, аутора чија креативна снага и професионална упорност зраче скоро седамдесет година. Као плодан стваралац лично опредељење пронашао је у индустрији амбалаже претежно сарађујући са прехрамбеном индустријом са простора Војводине за коју је креирао завидан опис, а уз то аутор је и бројних логотипа.

Удружење је основано пре више од пет деценија, а пре неколико година Министарство културе и информисања Србије је УПИДИВ-у доделило статус репрезентативног удружења у култури. У свом саставу има више од 500 чланова уметника примењених уметности дизајна. На изложби, која ће трајати до 27. новембра ће бити додељене награде.

Н. Попов

 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести