Језикоманија: Јер, је л'?

НОВИ САД: Дописујете се путем интернета... вероватно. Ако не приватно, а оно пословно сигурно!
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Учествујете у неким расправама на форумима или блогујете?  Да ли вам је икад запарала очи или уши реченица: ЈЕР сте (си) добро? у значењу: Да ли сте (си) добро? Непристојно и неправилно, признаћете.

Има тога и на телевизији, водитељи понекад греше. О политичарима да и не говорим, код њих се углавном чује „је л” и тамо где треба „јер”...

Ево два примера неправилне употребе ових израза: Јер све у реду? или Он је дошао јел сам га позвао.

ЈЕР је узрочни везник у значењу ЗАТО или ЗАТО ШТО. Требало би рећи: Он је дошао јер сам га позвао. (Значи: зато што сам га позвао) и, у другом случају: Је л' све у реду? (Значи: Да ли је све у реду?)

Из грешке у значењу проистекла је и једна од грешака у писању, тако да се ЈЕ Л' у неким случајевима, кад се неосновано побрка с везником ЈЕР, и пише погрешно - спојено!

ЈЕ Л' је скраћено од ДА ЛИ ЈЕ. Честа грешка у писању је и ДАЛ' - скраћеница од ДА ЛИ. Правилно је, претпоставићете, ДА Л'...

Речца ЛИ пише се увек одвојено и у свом скраћеном облику писаћемо је одвојено и с апострофом уместо изостављеног слова И. Овај облик се углавном користи у говорном језику. Дакле:

Да ли си добро? Јеси ли добро? Није ли то прошло? Куда ли си пошао?

Је ли све у реду?

У складу с тим: Је л’ све у реду?  или Није л’ то прошло?

Дакле, скраћујте, то није забрањено, али пазите на писање!

Наташа Мирковић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести