Језикоманија: Sic!

Дан започињем читањем таблоида који већ више месеци на насловној страни доноси спекулације (sic!) о убиству... Сигурно сте срели скраћеницу сиц! при читању новинских чланака или књига.... А да ли знате шта значи то сиц! у загради?
Nataša Mirković / dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

„Sic” у четвртастој загради, често срећемо, нарочито у публицистичкој, новинарској и академској бранши, као и код писања есеја на различите теме.

Сиц је латинска реч која значи ТАКО, ТИМЕ, ПА, ПОПУТ, ТАКВО или НА ТАКАВ НАЧИН. У писању се ставља између угластих заграда и обично је у курзиву – ШsicЋ – како би указала на нетачан или необичан правопис, фразу, интерпункцију и/или друго наглашавајући да је цитирани материјал доследно репродукован из оригиналног цитата и не представља транскрипциону грешку, већ је намерно тако написан.

Ево један пример:

Група „Супер с карамелом” је настала у марту 2003. године, као споредни пројекат панк групе „Инфракт” ШsicЋ. Овде се указује да је назив групе „Инфракт” прави назив, односно намерна грешка која се често јавља при писању и изговору речи „инфаркт”.

Понекад се, нарочито у полемичким текстовима и критикама, речцом sic жели скренути нарочита пажња на неки податак или тврдњу у тексту, згражавање, негодовање, неслагање и слично. Често се користи и да се укаже на неку граматичку грешку, погрешно писање речи, нетачну тврдњу, погрешну чињеницу, или за неконвенционално навођење имена.

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести