Језикоманија: Све у 16

Види га! Спава све у 16! Да ли сте се икад запитали чега је 16 из тог израза „Све у 16“?
NatasaMirkovic-BLU
Фото: Dnevnik.rs

Свима је познат овај израз којим интензитету наше активности дајемо бројну вредност. Радити нешто „све у 16” обично подразумева радити то највећим могућим капацитетима, предано... Чега је то заправо 16?

Новије интерпретације овај израз доводе у везу с фудбалском терминологијом. То је ситуација у којој играчи једног тима прелазе у противнички шеснаестерац не би ли до самог краја нападали гол која се доводи у везу са животном ситуацијом у којој се нешто обавља својски и одговорно.

Искрено, конкретан одговор на питање чега је то 16 заправо не постоји.  Према једном тумачењу, у питању је нота у музици најкраћег трајања, тзв. шеснаестинка, која је најбржа нота, па када се нешто ради све у 16, то је као да се игра по тој ноти, брзо и енергично. Друга објашњења посежу у религију древних народа.

Одговор на ово питање се може тражити и у важности броја четири. Поред израза као што су „у четири ока” или „пасти на све четири”, ту су и четири стране света, четири елемента (вода, земља, ваздух, ватра), а број четири изузетно је распрострањен и у хришћанским учењима – позната су четири пророка, четири јахача апокалипсе, четири јеванђелиста и четири јеванђеља. А број 16 је, заправо, четири на квадрат...

Н. Мирковић

EUR/RSD 117.5638
Најновије вести