„Којим путем до куће“ Уроша Ђурића у МСУРС

БАЊАЛУКА: Изложба београдског концептуалног уметника Уроша Ђурића, под називом “Којим путем до куће”, биће отворена у четвртак у Музеју савремене уметности Републике Српске.
uros djuric
Фото: Tanjug

Иако је овдашњој публици познат као глумац из култних филмова Срђана Драгојевића “Ми нисмо анђели”, бубњар панк бенда “Урбана герила”, радијски водитељ и колумниста или свезнајући ловац у популарном квизу, Урош Ђурић је такође један од најинтригантнијих  српских уметника, који припада оној групи стваралаца, чији је рад једнаку валоризацију доживео на међународној  и на домаћој уметничкој сцени.

”Којим путем до куће” је прва самостална изложба Уроша Ђурића у Бањалуци замишљена као водич кроз мултижанровску каријеру овог свестраног уметника који обухвата најзначајније радове из његове богате и успешне каријере.

Изложба конципирана за МСУРС представља пресек његовог уметничког опуса протекле три деценије и обухвата слике, фотографије и видео радове из неколико Ђурићевих циклуса: “Популистички пројекат”, “Уметност за класно друштво”,”Политичко сликарство”, “Друштвени портрети”...

Осим својих најзначајнијих радова, Ђурић ће премијерно приказати и најновији рад из циклуса “Бог воли снове српских уметника” који је настао у сарадњи са играчима ФК Борац Бања Лука.

Урош Ђурић је за потребе овог рада, провео неколико дана на тренингу с фудбалерима и стручним штабом нашег клуба и фотографисао се као дванаести играч клуба.

Радови из овог циклуса су нека врста Ђурићеве личне еманципације, где он као уметник жели да стекне статус фудбалера, “пошто код нас само фудбалери имају статус божанства”, стоји у саопштењу музеја. 

У Ђурићевом уметничком виђењу фудбал је једна врста религиозног искуства, јер он фудбалску екипу с 11 играча и тренером посматра као 12 апостола, што је један од централних мотива хришћанске митологије.

С друге стране, Ђурић на овај начин жели да се интегрише и додатно ангажује локалну  заједницу и подржи локални фудбалски клуб који ће се појавити као специјални гости на отварању његове изложбе. 

Изложба “Којим путем до куће” биће отворена до 22. новембра.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести