Колажи уметнице из Француске у галерији Стуартс

НОВИ САД: У новосадској галерији Стуартс Средњоевропског културног центра, у пасажу Дунавске 8, биће представљени радови уметнице из Француске Маријан Вилијамс, а отварању вечерас од 20 часова присутвоваће и ауторка.
k
Фото: Promo

Изложбу чини најновија серија колажа насловљена Cut the scrap (исеци парчић).

Комбинујући “парчиће” фотографија и оригиналних илустрација из старих часописа Маријан Вилијамс ствара нове композиције и приказе на којима доминирају фигуре и попартистички портрети. Композиције су креиране са папиром, мастилом, пастелима, акрилним и уљаним бојама. Оне су, како у каталогу пише критичарка Соња Јанков према већ доступним “парчићима” слика из часописа, обликоване кроз реторику модне и козметичке индустрије, приказе туристичких атракција или продајне каталоге различитих производа. У фигуре жена ауторка убацује фотографије ентеријера, порцелана, ружичастих и жутих површина, гламурозних наочара и тако креира најразличитије идентитете.

Називом изложбе, како указује Соња Јанков, уметница позива гледаоце да и они почну да сецкају визуелну реалност око себе и праве колаже и креирају свој идентитет јер реалност која нас окружује и јесте један велики флуидни колаж слика из различитих индустрија и маркетинга. “Парчиће”, по њеним речима не треба схватити само као шарене папириће у колажима, него као све у нашем животу за шта мислимо да губи вредност и сврху и спремни смо да одбацимо.

Маријан Вилијамс (Ротердам, 1962) више од три деценије живи и ради у Француској. Иако се у почетку бавила другим пословима страст према уметности, графици и сликама никада је није напустила, пре десетак година окренула се колажу, сликању и вајарству, а њени радови су представљени у низу земаља. Још од детињства, како објашњава уметница у одбаченим књигама све јој је било драгоцено: слике, врста слова, подеране странице, боје и успомене. Оне су одражавале историју свакодневног живота, а колаж је за њу најпријатнији и најпрецизнији облик изражавања, као причање прича. У сваком послу, како каже, покушава да створи хармонију и покрет, играјући се простором, светлошћу, бојом и смислом за хумор.

Изложба ће бити отворена до 7. јула.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести