Колекција грамофонских плоча Павла Бељанског као изложба

НОВИ САД: Изложба "Музички интермецо: колекција грамофонских плоча Павла Бељанског" биће отворена у Новом Саду у петак, 11. септембра, од 20 часова, у Спомен-збирци Павла Бељанског.
spomen zbirka pavla beljanskog, dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Аутор пројекта је Јасмина Јакшић Субић, виши кустос, док ће саму изложбу, која ће трајати до 18. октобра, отворити Синиша Бокан, декан Академије уметности Универзитета у Новом Саду.

Спомен-збирка Павла Бељанског је специјализована музејска установа која поседује, проучава, публикује и излаже уметничка дела које је сакупио Бељански, југословенски дипломата и колекционар, и поклонио Новом Саду 1957. године.

Сведочанства о животу и личности дипломате, поред колекције уметничких дела прве половине 20. века, пружају и предмети из мање познатих збирки његовог легата.

Спомен-збирка поставком "Музички интермецо" први пут приказује ову збирку у целини, која сведочи о укусу колекционара и његовој преданости музици.

Колекција грамофонских плоча обухвата значајна издања класичне музике великих музичких компанија “Columbia Records”, “His Master''s Voice”, “Path”, “Polydor”.

На више од 90 снимака сачувана су различита дела чувених композитора из доба барока, бечке класике, романтизма и са почетка 20. века.

Реч је о ремек делима Ј. С. Баха, Хендла, Хајдна, Моцарта, Бетовена, али и великана 19. века - Шопен, Шуберт, Лист, Вагнер, Сметана и други.

На плочама су углавном заступљени снимци извођења уживо, и на тај начин, захваљујући овој богатој колекцији грамофонских плоча, посетиоци ће сазнати више о дипломатским боравцима Бељанског у иностранству.

Колекционарска страст, уз обиласке музеја, галерија и антикварница, водила је дипломату и ка великим продавницама плоча у Француској и Италији.

Изложбу прати каталог колекције плоча са текстовима ауторке пројекта Јасмине Јакшић Субић и двоје музиколога - др Ире Проданов и др Милана Милојковића, са Академије уметности (АУ) у Новом Саду.

Пратећи програм до 18. октобра ће обухватити ауторска предавања са слушањем музичког избора инспирисаног колекцијом плоча, као и концерт студената АУ Новог Сада, настао из пројекта “Уметност, комуникација, медији”.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести