Концерт Стефана Миленковића током месеца српске културе у Словенији

БЕОГРАД: У Словенији се, у организацији Амбасаде Србије у Љубљани и бројних партнера из Србије и Словеније, од 1. до 20. јуна први пут организује Месец српске културе у тој држави, саопштило је данас Министарство спољних послова Србије.
stefan milenković
Фото: Dnevnik (Filip Bakić)

Из Министарства наводе да први месец српске културе у Словенији на својим плакатима промовише и кандидатуру Србије за организацију Експо 2027. и да ће током његовог одржавања бити представљено најбоље од српске културе.

Реч је прво о две изложбе, и то "Музичко пријатељство - Даворин Јенко и Стеван Стојановић Мокрањац“, Музеја града Београда, као и изложби „Где сви ћуте, оне говоре“, која представља збирку народних инструмената из колекције Етнографског музеја у Београду.

Посетиоци у Словенији моћи ће да погледају и позоришну представу „Симфонија Црњански“ Позоришта Дадов, као и хит филм ''Било једном у Србији''.

У Постојни, Копру и Пирану биће одржан фестивал омладинског фолклора, док ће књига ''Словенци у Србији под немачком окупацијом 1941-1944'' бити представљена публици у четири града и настојаће да поново окупи потомке оних Словенаца чији су преци Други светски рат провели у српским породицама.

Врхунац Првог месеца српске културе, који ће се одржати у седам градова, Љубљани, Марибору, Порторожу, Копру, Постојни, Цељу, Велењу представљаће гала концерт прослављеног виолинисте Стефана Миленковића, који ће наступити са ансамблом Камерата Нови Сад.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести