Конкурс Стеријиног позорја: Најбоља драма Филипа Грујића

НОВИ САД: Драма “Не пре 4:30 нити после 5:00” аутора Филипа Грујића победила је на овогодишњем конкурсу Стеријиног позорја за најбољи оригинални домаћи драмски текст, саопштила је ова институција, додајући да је жири донео једногласну одлуку.
filip grujic
Фото: pozorje.org.rs

Победничка драма је на овом анонимном конкурсу учествовала под шифром “Пластика”, а за најбољу је, од преко 80 приспелих, прогласио жири у саставу: Миливоје Млађеновић (председник), Филип Вујошевић и Фрања Петриновић.

Ова награда, осим новчаног дела, подразумева и праизвођење победничког текста у копродукцији Стеријиног позорја и неког од домаћих позоришта, као и објављивање у часопису Сцена на српском и енглеском језику. Такође, од ове године, она обухвата могућност екранизације драме у сарадњи Радио-телевизије Војводина и Позорја.

У најужи избор жири је уврстио следеће текстове и препоручио их за инсценацију: “Сада није јули” Ђорђа Косића (шифра: Песак), “Ја када плачем, плачем због свега” Катарине Митровић (шифра: Катапултирање), “Дајч и Зец” Тање Максимовић (шифра: 111драма999), и “Ммм... где смо оно стали?” Марјана Тодоровића (шифра: Фулл цлип).

Овогодишњи лауреат Филип Грујић (1995), рођен у Новом Саду, дипломирао драматургију на Факултету драмских уметности у Београду, класа 2014/2018. Аутор је романа “Блудни дани куратог Џонија”, у издању Самиздат Б92. Грујић је такође и аутор драма “Тамо где певају” (ушла у најужи избор на конкурсу Стеријиног позорја 2018. и била јавно читана у Шапцу), “Овде је лепо - сечем дрво, једем пасуљ” (премијера била у марту 2018, у Народном позоришту у Београду, у режији Миље Мазарак), “Како ја ово сину да објасним?” (премијера била 14. децембра 2018. у Позоришту младих Нови Сад, у режији Војкана Арсића).

Био је драматург и адаптирао је “Шехерезаду” за потребе истоимене представе, у режији Слободана Бештића; на сцени Космодром (Дорћолско народно позориште).

Поред позоришне, Грујић је присутан и у филмској уметности. Сценариста је кратког играног филма “Глад”, у режији Тамаре Тодоровић, који је учествовао на бројним међународним фестивалима (Тел Авив, Солун, Херцег Нови, Изола, Софија, Букурешт...), и добио награду за најбољи сценарио на фестивалу SEECS у Букурешту, као и награду публике у Мостару.

Грујић је добитник стипендије Филмског центра Србија (ФЦС), за развој сценарија “Рупа”. Био је уредник филмског програма на Фестивалу уличних свирача (2018) у Новом Саду.

За телевизију је писао Новогодишњи програм (РТС), као и шоу програм “Луда ноћ” (РТС).

Свирао је бас и био текстописац бенда “Fusion”, с којим је издао албум “Господин Паспарту тражи рам” у издању Лампсхаде медиа (2015). Са бендом “Plastic Trees” издао ЕП “More Songs About Her” (2016). С оба бенда је ишао на турнеје по Немачкој и по региону.

Тренутно пише други роман.

Н.П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести