Коронавирус из угла „трећег ока”

Фото-клуб Ријеке, огодишње европске престонице културе реаговао је муњевито и већ расписао фотографски конкурс на актуелну тему коронавируса.
Pexels.com/korona virus
Фото: Pexels.com/korona virus

Овај позив да се узме фотоапарат у руке у време пандемије овог вируса упућен је, по речима председника Фотоклуба проф. Борислава Божића зато што све важне догађаје кроз историју (и појединца и друштва) прати фотографија својим документарним статусом од самога њеног открића. У тренутку се баш све мења: и социјалне, и сигурносне, и егзистенцијалне навике. Мењамо дневни ритам и сви реагујемо у смеру смањивања потешкоћа како бисмо што безболније пребродили ова  тренутна времена, кажу у Фотоклубу.

Према пропозицијама, конкурс се расписује искључиво у сврху документовања тренутног кризног стања проузрокованог коронавирусом и треба фотографисати оно што би га најбоље интерпретирало. Фотографије не смеју никога омаловажавати нити вређати појединце, институције, поједине социјалне групе. Морају бити потписане именом и презименом, местом, датумом и временом фотографисања. Сваки учесник може послати највише шест фотографија црно-белих, монохроматских или у боји. Учесник конкурса испуњавањем пријавнице потврђује да је послао аутентично снимљене фотографије, те преузима одговорност за њихов садржај. Обрада фотографије допуштена је до мере која не нарушава и не мења основни смисао снимљенога садржаја. Није допуштена монтажа или манипулација која мења смисао и дух оригиналности снимљене сцене. Фотографије се шаљу у дигиталном формату на и-мејл natjecajifkr@gmail.com у .jpg формату, појединачне величине фотографије (датотеке) не веће од 4.000 пиксела по дужој страни и резолуције од 300 дпи. Рок за слање је 28. април. 

Организатор ће након престанка кризног стања организовати виртулену изложбу најбољих фотографија на сајту fotoklubrijeka.hr и фејсбук профилу, а биће проглашено прво, друго и треће место, те три похвале. Награђени и похваљени аутори добиће признање, а све фотографије одабране за изложбу трајно ће бити чуване у архиви Фотоклуба Ријека.

Н. П.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести